Как да облекчим болката от възпалено ухо при децата?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

file18949

Болката от възпаление на ухото обикновено атакува нощем. Напълно нормално е да се паникьосате, защото не ви е до звънене на личния лекар, а аптеката до вас не е денонощна. Затова е добре да знаете какво да направите в домашни условия, за да облекчите болките в ушите, докато дойде лекар или отидете в кабинета.

Инфекциите на средното ухо при малките деца са често срещани. Характерно за тях е рязкото начало, което се започва с остър и неспирен плач, може да стигне дори до писък, висока температура и болка, за която по-големите деца обикновено съобщават, но малките няма как. Затова ако имате съмнения, а и да нямате, проверете сами – с показалец лекичко притиснете областта на ухото до началото на ушния канал откъм бузката. Ако детето реагира с усилващ се плач или рязко отдръпване имайте предвид, че вероятно става дума за отит.

Възпалението на средното ухо обикновено е следствие на настинка или вирусна инфекция и се появява като съпътстващо усложнение. Развитието на заболяването трае от 3 до 7 дни. Инфекцията се изразява с отделянето на секрет, който се стича през Евстахиевата тръба към задната носна стена. Тези секрети могат да се натрупат и да се създадат условия за застойни процеси, които да влошат общото състояние на детето.

Отита на средното ухо има две основни разновидности – възпаление на средното ухо с излив, когато течността се задържа в канала на средното ухо, но няма признаци на инфекция и остър отит със задържана течност, но има данни за бактериална инфекция. Събирането на течност в ушния канал упражнява натиск върху тъпанчето и освен дискомфорт и болка може да е причина за силна болка и временна загуба на слух.

Можете да разпознаете отита по следните съпътстващи прояви:

- Загуба на апетит.
- Унесеност, но и липса на здрав и продължителен сън.
- Изтичане на бяла или жълта течност от ухото, поради руптура на тъпанчето.
- Повишена телесна температура, често 38 градуса и повече.
- Детето дърпа и притиска ушите си с ръчички.
- Клатене на главичката.
- Временна загуба на слух – ако детето не реагира когато му говорите или ако ви моли да повторите какво сте казали, когато е по-голямо, е сигурен знак, че то не ви чува добре.

Ето какво можете да направите докато дойде доктора:

- Дайте му доза парацетамол, съответстваща на теглото и възрастта му. Никога не посягайте към аспирина!
- Гушнете детето и дръжте главичката му изправена и подпряна на рамото ви или го поставете в столчето от колата, нека е полуседнало.
- Може да направите топъл компрес с мека хавлиена кърпа, потопена в топла вода, но веднага щом температурата спадне, я сменете. Никакви студени компреси!
- За по-големите деца можете да използвате електрическа възглавничка, но бъдете много внимателни, настройте я на най-ниска степен и завийте допълнително в мека кърпа. Никога не използвайте електрическата възглавничка за бебе.
- Ако няма промяна в състоянието, а доктора закъснява, загрейте в дланта си шишенце със сусамово олио или зехтин и накапете 2-3 капки от него в ухото. Можете да поставите памучен тампон в каналчето, но без да го прибутвате навътре.
- Ако детето е на 4 или повече години и вече може да дъвче дъвка, дайте му. При преглъщане Евстахиевата тръба се отваря и насъбралата се течност в нея се излива към носоглътката. От това детето може да се разкашля, но ще почувства облекчение от болката в ухото.  На бебетата можете да дадете да пият леко подсладен чай, сок или вода със същата цел – да преглъщат по-интензивно.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

Етикети:

14,879 преглеждания

Comments are closed.