Как да имате спокойни сутрини с децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

purvi-ucheben-den-k
Познавате ли родители, които сутрин не бързат, не подвикват нервно на децата си и са поне привидно спокойни преди да тръгнат към яслата или градината? А, може би вие сте от тези родители?

Най-вероятно всички сме от вечно припряните и притеснени родители, за които сутрешните часове са истински кошмар, защото, освен, че ни се спи, разлели сме кафето си и сме загорили закуската, имаме чувството, че сме попаднали в истинска времева дупка, в която времето лети с шеметна бързина и не остава минутка за онова, което трябва да свършим.

Да организираме времето си сутрин е хубаво нещо, но как? При положение, че с бебетата изненадите валят като пороен летен дъжд и само едно непредвидено връщане от вратата до детската стая може да съсипе и най-добрите ни предварително наредени планове.

Важно е дори в най-изнервените ситуации да запазим спокойствие и да се опитаме да приведем първоначалния план отново в действие. А, той може да включва следните незначителни, но много важни за всеки родител детайли:

1. Пригответе раницата за детската градина вечерта
Всичко необходимо за детето, което ходи на детска градина приберете в раницата му, от дрешки за преобличане до шишето с вода.

2. Пригответе дрехите за следващия ден от вечерта 
Вашите и тези на детето. Приготвените от вечерта дрехи за обличане спестяват много сутрешни нервни изблици и излишно суетене.

3. Включете радиото 
След ставане сутрин включете радиото, дори да не ви интересуват новините или да не сте настроени на музикална вълна, поне веднъж докато се приготвяте ще чуете часа, а вероятно и прогнозата за времето.

4. Пригответе първо себе си
Дори да чувате, че детето ви вече е будно в съседната стая, довършете приготовленията за себе си – сутрешен тоалет и обличане и едва след това се заемете с него.

5. Закуска с макияж – 2 в 1
Докато детето ви закусва, можете да се гримирате. Става дума за елементарното полагане на блясък или балсам за устни, който можете да положите и на скулите, с което да прикриете следите от нощните си бдения, а не за тежък вечерен грим.

6. Сортирайте продуктите за закуска от вечерта
Подгответе продуктите за закуската от вечерта и ги оставете на масата в кухнята, така няма да се чудите на сутринта кое къде е какво да сервирате. Детето също ще избере по-лесно и ще закуси по-бързо.

7. Направете си списък със задачите за деня
Отбележете всичко, което трябва да свършите и го сложете на видно място. Предварително маркирайте най-важните, неотложните и онези които могат да почакат в различни цветове. Така с един поглед ще се ориентирате какво следва, вместо да се чудите кое за захванете най-напред.

8. Вземете си душ вечерта
Това ще ви спести много време на сутринта. Особено ако се налага да сушите косата си.

9. Слагайте важните неща на едно място
Ключове, банкови карти и карти за градски транспорт, лични документи, документите на колата – отделете малко място на шкафа до входната врата и прибирайте тези неща винаги там, за да са ви под ръка преди излизане и да не се налага да се връщате и да ги търсите из цялата къща.

10. Дишайте!
Да, дишайте дълбоко! И не се паникьосвайте каквото и да се случи. Всичко ще се нареди, ако сте спокойни, позитивни и усмихнати.

Вие как се справяте сутрин? Какви са вашите ежедневни трикове за спокойна подготовка преди излизане от къщи?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Детето Полезно

Етикети:

17,117 преглеждания

Comments are closed.