Как да бъдеш родител по немски

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

german2

Изненадващите факти, които една американка констатира в начина, по който родителите в Германия отглеждат и възпитават децата си, споделени от първо лице пред TIME.

„Първият път, когато отидох на детската площадка в Берлин останах шокирана. Родителите се бяха събрали на групичка и си пиеха кафето, без да обръщат почти никакво внимание на децата си, които играеха в съседство. Всъщност, по-скоро висяха по дърветата и катерушките, някои на почти 20 фута (приблизително 6 метра) над пясъчника. Питах се, къде са омекотяващите настилки, табелите с правила и важни препоръки. „Achtung! Nein!“, извиках на лошия си немски, но бях напълно игнорирана и от деца и от родители.

В противоречие на всичко, което знаех преди да дойда в Берлин за германците като нация и противно на всичките широко разпространени стереотипи за тях, се сблъсках с точно обратното на понятието стриктни и педантични. Истината е, че те предоставят на децата си голяма свобода и независимост, вероятно с идеята, че това е пътят към изграждането на тяхната отговорност. Всъщност родителите от парка, за които разказах в началото, не игнорираха децата си, те им се доверяваха!

Ето още няколко изненадващи за мен неща, които берлинските родители правеха и които определено промениха представите ми за техните разбирания, а и моите също.

¥ Те не настояват децата им да се научат да четат преди първи клас

Детските градини в Германия не си поставят за цел да превърнат всяко дете в бъдещ академик. Всъщност именно тамошните учители и родители ме разубедиха да насилвам детето ми да се учи да чете в тази възраст. Разбира се, говорили сме за това и те ми казваха, че е прекрасно децата да могат да четат, но че е по-важно да започнат да се учат на това умение заедно в първи клас, и че детската градина е място за игри и социални контакти. Но дори и в първи клас тяхната програма не е прекалено натоварена. Въпреки това, според проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, 15-годишните ученици се представят добре и заемат високи позиции в класацията, отнасяща се до степента на усвояване на материала по общообразователните предмети.

¥ Немците не се притесняват да поощряват децата си да боравят с огън

Един ден детето ми се прибра с бележка, на която беше написана препоръката да му позволя да запали свещи, за да си направи ученическите експерименти. Оказа се, че дъщеря ми е единственото дете от класа, което не е пускало фойерверки. Е, направихме експеримента заедно и наистина беше невероятно.

german1

¥ В Германия е нормално децата да ходят почти навсякъде сами

Повечето деца в начален курс се придвижват самостоятелно, без родителски надзор, от дома до училище и обратно. Някои дори използват метрото сами. Германските родители, разбира се, са загрижени за безопасността на децата си, но те обикновено се фокусират основно върху придвижването, а не толкова върху проблема с отвличанията на деца.

И фактите са на тяхна страна. Отвличанията на деца в Германия са изключително редки. Според едно от най-новите проучвания на американския съд в Америка годишно има около 115 отвличания на деца. Самостоятелното придвижване на германските деца, без родителски надзор, специалистите наричат „независима мобилност“, и я определят като добра за развитието на децата.

¥ Германците организират парти по случай първия учебен ден в първи клас

Един от моите приятели в Берлин веднъж ми каза, че трите най-големи житейски събития в живота са: започването на първи клас, настъпването на пълнолетието и женитбата.

В Берлин започването на първи клас е голям празник. Всяко дете получава гигантски конус, пълен с всичко необходимо за училище – моливи и пособия и много бонбони. Но не само заради това, германските деца очакват с огромно нетърпение първия учебен ден в живота си. Този ден е знаков в живота на всяко дете и е белег за сериозна промяна в него. Всички вярват в доброто начало и са много ентусиазирани.

Когато децата навършат 14 години германците считат, че те преминават в друг етап от своето развитие. И отново го отбелязват подобаващо.

¥ Извеждат децата навън всеки ден

Германците имат една поговорка, според която „не съществува такова нещо като лошо време, а само неподходящо облекло“. Без значение колко е студено, дъждовно и мрачно времето, родителите в Германия обличат децата си с дъждобрани и ботуши и ги извеждат в парка или ги изпращат да си играят сами. В Берлин има много детски площадки и паркове. Аз обаче все още се колебая да оставя моето дете да ходи само в кварталната градинка, макар че предприех една малка стъпка – да я изпратя до пекарната сама. Всъщност това е съвсем наблизо, но въпреки това, след този първи опит, дъщеря ми се върна щастлива и усмихната и гордо ми подаде покупките, които беше направи сама.
Прецених, че няма нужда да й казвам, че американската й майка я е наблюдавала през цялото време от балкона. “

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

37,534 преглеждания

Comments are closed.