Изкуствен яйчник ще помага на жени да имат дете след лечение от рак

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

artificial-ovary

Датски учени работят върху изкуствен яйчник, който ще помогне на жените да имат дете след лечение за рак, съобщиха в. „Индипендънт“ и Би Би Си.

Изкуственият яйчник създава среда за растеж на незрели яйцеклетки и развитието им до етап, подходящ за оплождане и имплантация. Постижението на датските учени се състои в това, че са получили матрица с химически премахната ДНК, в която могат да се крият дефектните компоненти, предразполагащи към рак.

Методът е изпитан успешно с мишки. Преди масовото му прилагане обаче трябва да бъдат направени изпитания и с хора, за което ще са необходими три-четири години.

Момичетата и жените, на които предстои химиотерапия, застрашаваща фертилитета им, сега могат да замразят своя яйчникова тъкан с фолукули. По-късно тя се имплантира, за да се развият яйцеклетки, но съществува риск в тялото да бъде върната ракова тъкан. Методът на учените от „Ригсхоспиталет“ в Копенхаген елиминира тази опасност.

Учените са взели фоликули и овариална тъкан от пациентки преди химиотерапия. Те са отстранили раковите клетки от тях, като е останала само „матрица“ от протеини и колаген. След това учените са успели да отгледат фоликули с тази матрица на овариалната тъкан.

Първият етап на тестовете е успешен. Когато е бил трансплантиран на мишки, изкуственият яйчник е осигурил развитието на яйцеклетки.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

742 преглеждания

Comments are closed.