Истината за раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mom_give_birth

Двата най-често задавани въпроса за раждането от жени, които нямат опит с това са кога ще започне? И колко точно ще боли? Отговорът и на двата е „Не е ясно“. Въпросите за раждането, които напират у жените, на които им предстои тепърва да станат майки, често са свързани с процеси, които не изглеждат и не звучат добре или са направо страшни. Повечето от тях, бъдещите майки дори не смеят да зададат. Ние, обаче, искаме да поговорим за раждането и да засегнем всичко, което искате да знаете, защото смятаме, че е важно, да сме подготвени за този много важен момент от живота ни – нашият и на детето ни.

От Стефани Ууд

Ами ако водите ми изтекат на публично място?
На първо място, само на една от всеки 4 жени им се случва да им изтекат водите доста преди началото на раждането. А ако имате контракции и сте в начален етап на раждането, надали ще хукнете на фризьор или на ресторант.

Дори и неочаквано да ви изтекат водите, амниотичната (околоплодната) течност по-скоро ще потече съвсем слабо и няма да бликне със силна струя (често главата на бебето служи за тапа). И ако хората наоколо въобще забележат, по-скоро ще искат да ви помогнат отколкото да ви се смеят. Приемете помощтта и състраданието, което ви се предлага, защото само след няколко часа бебето ви ще е безмислостно. И това ше продължи до около 18-та му годишнина. Съветът ни, ако водите ви изтекат на публично място, е да се обадите бързо на лекаря си, защото рискът от инфекция се увеличава с разкъсването на околоплодния сак.

Постоянно чувам за тази мускусна тапа и ми звучи ужасно гадно. Кога точно пада тя и ще я видя ли? Колко е голяма?

Не можем да ви лъжем: тапата не е красива. Представлява нещо като желатинова маса, която покрива изхода на матката (нещо като корковата тапа на бутилката с вино). Тапата ви може да падне (ще забележите мускусна маса, която може да има малко кръв по нея върху бельото си) наведнъж или на малки части. Ако тапата ви падне наведнъж, няма да е много по-различно от менструален „съсирек“. Сложете си дамска превързка и започнете да се вгледжате в себе си за други симптоми на раждането. То може да започне малко след падането на тапата, но и няколко седмици след това.

Жените в моето семейство раждат много бързо. Страхувам се, че ако започне, докато съм на работа, може да родя пред очите на колегите си.

Лесният отговор на този въпрос е да си вземете майчинството такова каквото ви се полага – а то започва доста преди времето за раждане. Споделете това свое притеснение с вашия лекар и той ще наблюдава шийката на матката ви за евентуално разкритие.

Ако сте решили да работите до последния ден преди раждането, обръщайте внимание на тялото си и следете за симптоми на раждането. Необикновени болки в гърба и свиване в корема не са просто някаква болка в гърба и корема, особено ако започнат да се появяват на определен период от време, учестяват се и се засилват. Работете от вкъщи в дни, когато не се чувствате добре и имате нужда от спокойнта атмосфера на дома си. Изработетепредварителен сценарий за действие, ако раждането започне докато сте на работа – уговорете се с колеги, които могат да ви закарат до болницата и им дайте телефона на лекаря си. Планирайте предварително, за да имате готов план за действие, когато моментър настъпи.


 

Прочетете още:

 

 

 

mother_newborn_breastfeeding  Естествено раждане и нормално раждане – има ли разлика?

 

pregnant_family  Няколко основателни причини да се подготвим практически за раждането

 

8513755a71ce89a0f3b39dba4c26d131_big  Най-големите страхове, свързани с раждането

 Някой ми каза, че плацентата изглежда като голям бъбрек. Вярно ли е?

Всъщност, да. Плацентата може да изглежда по този начин и ако е така, сте късметлийка. Голямата, червена плацента с вид на телешко месо, е това, което лекарите искат да видят. Малката, свита плацента е знак, че може би не сте се грижили за себе си по най-добрия възможен начин или че бебето ви не е получавало необходимите хранителни вещества и кислород. След като бебето се роди, ще сте толкова развълнувани от събитието, че тази трета част от раждането – раждането на плацентата – въобще няма да ви интересува. Затова, спокойно! Може дори да не я видите!

Междувременно, лекарят ви внимателно е я огледа, за да се увери, че е нормална, здрава и цяла, а през това време на вас ще ви съобщават Апгар резултата на бебето ви, а вие ще сикате телефона си, за да съобщите новината на близките си!


Искам да поканя семейството ми с мен в болницата, но се тревожа да не загубя контрол и да започна да им крещя.

Крещенето и истерията са част от филмите по телевизията: майката на стола за раждане, проклинаща съпруга си за това, че я е замесил в това. Ако вече сте били в родилното отделение на болницата, която сте избрали, сигурно вече сте чували някоя жена да вика по време на раждане. Да ви успокоим, няма как изведнъж да се превърнете в тотално различна личност от тази, която сте в живота си. Докато раждате вие сте същите – не се превръщате в друг човек. Просто сте по-интензивен образ на личността, която сте в живота. Ако в период на стрес се затваряте в себе си и ставате мълчаливи, най-вероятно по време на раждане също ще реагирате така. Ако обикновено изразявате емоциите си бурно, значи и по време на раждането ще викате и крещите повече. 


Вярно ли е че жените се изпускат, докато раждат?

Много приятелки сигурно са ви казали, че раждането като усещане прилича много на изхождане по голяма нужда. И наистина е така – влагалището и ректумът са паралелни, затова, когато главата на бебето започне да прорязва, всичко от ректума бива избутано навън. Това е проста физика. Жените много се тревожат от това, но то е нещо напълно естествено за раждането ине би изненадало никой от персонала в родилната зала. Те просто ще ви почистят и всичко ще продължи. Бъдете сигурни, че никой няма да позволи на ббето ви да се роди сред изпражнения – това е работата на персонала на болницата и те я вършат без дори да се замислят.


Съпругът ми припадна при последното ми раждане. Каза, че кръвта е изглеждала много страшно. Не съм гнуслива, но не съм сигурна дали да гледам в болничното огледало, докато бебето се ражда. Важно ли е и трябва ли да се опитам да погледна този път?

Ние обичаме татковците и някои от тях наистина ни помагат. Но не всички мъже са еднакви по отношение на поведението си в родилната зала. Проучванията сочат, че най-големия страх на мъжете по време на раждането е да не загубят партньорката си. Раждането може да е много плашещо за мъжете. Статистически, с всяко следващо раждане мъжете стават все по-добри в подкрепата, която оказват на съпругата си и персонала – защото знаят какво да очакват. Но не изисквайте от тях 360-градусова гледка от мястото на събитието, ако той самият не е готов за нея.

Плюсът на огледалото в родилната зала е, че то много лесно може да се нагласи според нуждите ви. Персоналът може да го насочи така че да виждате всичко, докато бащата се обърне с гръб към гледката. Ако не ви хареса идеята, помолете ги да го завъртят, така че нищо да не се вижда. Истината е, че повечето жени откриват ползата в наличието на огледало, защото да наблюдават напредъка в процеса, им действа мотивиращо. Майките започват да напъват по-силно, когато видят, че главичката на бебето им се подава.

А бащите, които идват в родилната зала с идеята, че не искат да виждат и капка кръв бързо променят мнението си, когато станат част от процеса.  Следващото нещо, което се случвае бащата да надене ръкавици и да поеме бебето.


 

Прочетете още:

 

mother_newborn_breastfeeding  Естествено раждане и нормално раждане – има ли разлика?

pregnant_family  Няколко основателни причини да се подготвим практически за раждането

8513755a71ce89a0f3b39dba4c26d131_big  Най-големите страхове, свързани с ражданетоНякои от моите приятелки си направиха пълна коламаска преди раждането. Аз трябва ли да си направя?

Напоследък това е тенденция при жените, на които им предстои раждане – да почистват космите около влагалището. В повечето болници у на все още се практикува почистване на космите около влагалището преди раждане, както и правене на клизма. В някои по-съвременни клиники това не се налага. Консултирайте се с вашия лекар каква е практиката в болницата, в която ще раждате и преценете сами как искате да постъпите.


Чувала съм, че болкоуспокояващите могат предизивкат повръщане. Вярно ли е? Не бих искала да повръщам, докато раждам.

Някои болкоуспокояващи могат да предизивкат гадене, най-вече тези от семейството на анлгетиците Тези медикаменти не лекуват болката, а я замаскират. Помолете лекарите да не облекчават болката ви с такива медикаменти. Епидуралната упойка, от друга страна, може да свали рязко кръвното ви налягане. Ще се почувствате леко отмалели и може също да ви прилошее.

Имайте предвид, че дори и да не приемете никаква анестезия, няма гаранция, че няма да си се повръща. Нали знаете как контракциите идват на приливи и отливи? Обикновено хормоните, които заливат тялото ви по време на раждане, са способни да ви накарат да повърнете всичко, което се намира в стомаха ви. Същият рефлекс, който ви кара да изтласката бебето, кара и стомахът ви да изхвърли съдържанието си. Но има и жени, които без да повръщат въобще, получават своите 10-сантиметра разкритие, без дори да забележат.


Дали ще съм същата там долу след раждането? Дори и след епизиотомия?

Повярвайте: това е последното нещо, което ще ви интересува, след като бебето се роди. Най-ценното нещо за вас във времето, когато не се грижите за бебето ще е сънят. А когато започнете да се сещате за любовни ласки отново, всичко вече ще бъде отдавнаа оздравяло. Ще сте имали време да направите цели Кегел маратони, за да възстановите мускулите на влагалището, ако имате мотивацията. Що става въпрос за размера на влагалището след раждането – всичко е във ваши ръце. Особено между ражданията – ако правите достатъчно упражнения, за да възстановите тонуса на мускулите на тазовото дъно, дори и след епизиотомия, всичко ще бъде наред.

В началото сексът може да бъде странен като усещане, защото белезите ще се нуждаят от още време за да добият разтегливост, но имайте търпение и бъдете спокойни, че всичко ще си дойде на мястото след време. Лекарите препоръчвта да правите упражнията на Кегел, докато кърмите бебето си, не само а да възвърнете тонуса на мускулите в таза, но и за да подобрите кръвоснабдяването, което ще помогне на перинеума да оздарвее по-бързо.

Parenting.com


Прочетете още:

mother_newborn_breastfeeding  Естествено раждане и нормално раждане – има ли разлика?

pregnant_family  Няколко основателни причини да се подготвим практически за раждането

8513755a71ce89a0f3b39dba4c26d131_big  Най-големите страхове, свързани с раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Раждане

15,695 преглеждания

Comments are closed.