Хранителните алергии при деца – какво трябва да знаем и как да се справим

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Hranitelni alergii

Алергия – дума, която звучи доста плашещо, особено, когато става дума за появата й в детско-юношеска възраст. Изглежда обаче този проблем става все по-сериозен, тъй като според статистиките броят на децата, страдащи от алергични реакции към определени храни, се е увеличил значително през последните 10 години. Причините за това можем да търсим, както в замърсения въздух, пестициди, ГМО, така и в неправилното захранване на децата в най-ранна възраст.

Кои са рисковите фактори за развитие на алергична реакция към храни?

Наследствен фактор – тъй като алергиите са наследствено обусловени, ако някой от родителите страда от алергия към яйца например, има около 30% вероятност детето да има същия тип алергия. Унаследяването по майчина линия е много по-често от това по бащина.

Прекалено ранно захранване – много от алергиите към дадени храни възникват от твърде ранното им въвеждане. Важно е да се допитвате до педиатрите преди да дадете за първи път на детето си определена храна, както и да има определен период от време до въвеждането на следващата.

Преждевременно раждане – според много педиатри има връзка между алергиите и преждевременното раждане. Счита се, че деца, които не са износени до термина, са по-предразположени към подобни проблеми, което изисква особено внимание при захранването.

Раждане с Цезарово сечение – друга теория посочва, че децата, родени по естествен път, са с по-малък риск от развитие на хранителни алергии в сравнение с тези, родени с Цезарово сечение.

Психическо напрежение – стресът и психическото напрежение са едни от факторите за появата на алергии. Много деца получават алергични реакции, когато са подложени на силно напрежение, не спят достатъчно, изпитват тревожност.

Кои са храните, които най-често предизвикват алергии?
Яйца
Мляко
Фъстъци
Соя
Пшеница
Риба
Миди, скариди, стриди
Орехи, лешници, бадеми, кашу

От изброените по-горе храни, най-често се наблюдава алергия към млякото. Опитът на алерголозите показва, че повечето деца, които страдат от алергия към мляко, яйца, соя и пшеница, понякога успяват да израстат този проблем и в тийнейджърска възраст вече могат да консумират такива продукти. Не така стои въпросът с фъстъците, ядките, рибата и морските дарове – този тип алергии рядко се израстват и обикновено човек остава алергичен към тях и в зряла възраст.

Какви са симптомите на хранителните алергии?

Хранителната алергия няма как да остане неразпозната, тъй като симптомите настъпват съвсем скоро след консумация на храната-алерген. Най-често това са:

Обрив
Сърбеж (често в устата или гърлото)
Сълзене и зачервяване на очите
Подуване на устните и езика
Гадене
Повръщане
Диария
Затруднено преглъщане
Затруднено дишане

Какво да направя, ако детето е изяло нещо, към което е алергично?

Рискът това да се случи е доста голям, особено, ако детето все още не е достатъчно голямо, че да може да преценява правилно. Ето защо е добре да бъдете подготвени и винаги да имате под ръка антихистаминови таблетки. Ако реакцията на детето е прекалено силна, трябва да го заведете в най-близката болница, където обикновено се бие инжекция със стероидни хормони.

Каква е разликата между алергия към храни и непоносимост към храни?

Алергията представлява погрешен имунен отговор към нещо, което реално не е заплаха за организма. Това се случва, когато имунната система атакува дадена субстанция (в случая – определена храна), считайки, че тази храна е опасна за съответния организъм, без това реално да е така. В стремежа си да защити тялото от поетата храна, имунната система произвежда хистамин, който предизвиква симптоми като сърбеж, обрив и подуване.

Хранителната непоносимост от друга страна няма нищо общо с имунната система. Тя е свързана с храносмилателната система и се появява, когато организмът има недостиг на един или повече храносмилателни ензима, необходими за разграждането на съответната храна. Това причинява стомашно-чревно неразположение, свързано с болки, газове, разстройство, подуване и т.н.
Проблемът е, че понякога хранителната алергия и хранителната непоносимост имат едни и същи симптоми. В такъв случай как да ги разграничим? Разликата е свързана най-вече с реакцията на организма към количеството. Да вземем за пример млякото: ако детето ви има непоносимост към мляко, то може да получи газове и болки в стомаха, след като е изпило голямо количество от него. Ако обаче е налице алергия към млякото – дори една глътка може да предизвика реакция. Ако дете с непоносимост към млякото може да яде производни на млякото като сладолед или сирене например, то алергичното дете напълно трябва да ги изключи от своето хранене.

Как се лекуват хранителните алергии?
Най-важното е да се изключи напълно от менюто на детето храната, към която то е алергично. Съвременната медицина предвижда терапия с антихистаминови препарати. Напоследък обаче се налага тезата, че този подход само премахва симптомите, но не лекува проблема.
Все повече родители се обръщат към хомеопатията като алтернативен начин за лечение. Алтернативната медицина препоръчва като водещ фактор за борба с алергиите детоксикацията на организма, прочистване на дебелото черво, прилагане на билки, прочистващи кръвта. Особено важно е децата да се чувстват спокойни, да спят достатъчно и да им бъде осигурена приятна и спокойна атмосфера вкъщи.

В много от случаите хранителните алергии отшумяват с течение на времето. Хора, които като малки са били алергични към яйца, мляко или пшеница, съвсем спокойно консумират такива продукти след години. За да разберете дали алергията е отшумяла, може да правите контролни кожни тестове на вашето дете през определен период от време.

Използвани източници:
www.whattoexpect.com

wholesomebabyfood.momtastic.com

allergynutrition.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

26,628 преглеждания

Comments are closed.