• Няма категории

Хималайска сол – бялото злато на света

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

himalai-salt

Солта е съществена част от живота ни, без която не можем да живеем. Но повечето от нас не осъзнават огромната разлика между стандартната, рафинирана сол за готвене, която се използва от по-голямата част от хората, и природната, здравословна сол.

Хималайската кристална сол е нещо повече от натрий и хлорид. Кристалната сол всъщност може да се разглежда като храна. Когато говорим за сол, имаме предвид нейната оригинална форма

Как  обикновената готварска сол се превърна в натриев хлорид ? Как тя се отразява на организма ни?

Натриевият хлорид е изкуствена, изолирана непълна съставка, която няма много общо със солта. Подобно на бялата, рафинирана захар, солта, която някога се наричала “ бяло злато „, се превърнала в бяла отрова. Натриевият хлорид е агресивна съставка, която биохимично търси противодействаща съставка, за да може PH на тялото винаги да остава неутрално.

Независимо,че организмът ни се нуждае  от минимални дневни количества сол, повечето страдаме от липса на сол,въпреки че сме пренаситени с натриев хлорид. Когато консумацията на сол  е прекалено малка, започваме да предпочитаме солени храни. Нашето тяло може да изхвърли през бъбреците определни количества сол на ден в зависимост от нашата възраст, състояние и пол. Тялото ни разпознава трапезната сол – натриев хлорид, като изкуствена съставка и се стреми да я изхвърли, за да се предпази. Това причинява непрекъснато пренатоварване на отделителната система. Добавяйки още сол към подсолена храна, организмът ни получава повече сол, отколкото може да изхвърли.

Лечебният ефект на солта.

Когато ни липсват натуралните елемени на солта, ние страдаме от липса на енергия или с други думи липса на информация. На солта не може да бъде лепнат етикет „лекарство“, както и по същата логика ябълката също не може да бъде такова. Солта е съществено и важно хранително вещество със забележителни свойства и качества, важни  за поддържането на живота. А в натуралната кристална сол можем да намерим всички онези липсващи ни елементи, съответно честоти, както  и всички необходими био-химикали.

Ако искате тялото ви да функционира нормално, вие се нуждаете от сол, която е от естествени, природни елементи. Трапезната сол, която използваме днес, няма нищо общо с натуралната сол.

Хималайската сол се добива от планината Солната верига (Salt Range), която се намира в подножието на Хималайте на територията на Северен Пакистан. 

Според легендата солодобивът започва от 320 година пр. Хр., когато Александър Македонски разположил войската си край поречието на река Инд в подножието на планината и забелязъл, че конят му ближе скалите. 

Балансиращият и подсилващ ефект на Хималаиската сол е бил добре известен в Индия още преди хиляди години. Тя е била успешно използвана от Аюрведа, древната индийска наука за дълъг и здравословен живот.

Хималайската сол е:

 

  С най-богатото съдържание в света на основните 84 минерала, от които организма се нуждае

  Употребява се за подмладяващи вани, лечение на кожни проблеми, терапии чрез пиене или за готвене

  Чиста, незамърсена и без добавки

  Хималайската кристална сол е средство за съхранение на слънчевата енергия и йонизираните минерали, готови да бъдат освободени чрез добавяне на вода.

Как да изпозлваме хималайската сол:

Ако я използвате за готвене, най-добре е да замените обикновената, натриева сол изцяло с хималайска сол. Тя се използва по същия начин, но сравнение с трапезната, е изцяло натурален продукт, което я прави изключително полезна. 

Но освен за готвене, може да използвате хималайската сол за солни бани, които освежават и подхранват кожата. При вани с обикновена вода влагата се извлича от кожата и тя се изсушава. За разлика от това ваните с хималайска кристалан сол помагат на кожата да задържа вода и да не изсъхва, затова те са полезни и за хора с много суха кожа.
400 грама хималайска кристална сол се изсипват на дъното на ваната, добавя се топла вода. За 30 минути солта се разтваря, ваната се допълва при необходимост с още топла вода.

Соле – За да започвате деня с енергия и жизненост 

Соленият разтвор за пиене (соле) помага разтварянето и изхвърлянето на натрупаните утайки, които иначе водят до камъни в бъбреците и жлъчката, ошипяване, подагра, артрит, ревматизъм, намалена подвижност на ставите, артериосклероза и т.н.  Соле е и много полезно при кожни болести като пречиства организма отвътре.
Думата Соле (Sole) произхожда от латинската дума „sol“, което означава слънце. Соле означава воден разтвор на сол.

1 чаена лъжичка от наситения разтвор се поставя в 1 чаша чиста изворна вода (250 мл.). Приема се сутрин, половин час преди хранене (може 1-2 чаши дневно).След  като сте пили Соле, не пийте веднага кафе или черен чай,  защото те подкиселяват организма и действат диуретично – следователно намаляват ползите от хималайската сол.  Можете да пиете билков чай, особено с лимон, защото той алкализира. Ако искате, може да вземате разтвора вечер, но трябва да спазвате ритъма от 24 часа и да го приемате на гладно. Може да се приема и неразредено Соле,  но веднага след това  трябва да се изпие чаша чиста вода.

Пийте по 1 чаша сутрин на гладно и 1 чаша вечер преди лягане.

Маска - изчиства, хидратира и стяга кожата.

Можете да направите почистваща маска като смесите фината сол със зехтин или друго натурално олио. Нежно масажирайте сместа върху кожата. Отлично средство за детоксикация. Търкането има почистващ ефект и прави кожата чиста, стегната и хидратирана.

В заключение можем да обобщим, че хималайската сол е дар от природата, който е подходящ за всяка възраст – от бебета до възрастни. За един пълноценен и здравословен начин на живот.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно Полезно

4,190 преглеждания

Comments are closed.