Google пусна викторина за Деня на Земята

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

earth-day-2015-5638584300208128.3-hp

Най-голямата търсачка в света пусна викторина за Деня на Земята. Така нареченият Doodle води към забавен въпросник, който показва картинки, от които посетители в сайта избират най-подходящата за тях, а в края Google определя на кое животно приличате.

Google има традиция да използва различни лога, с които да отбелязва значими дати, които понякога са свързани с празници, определени хора или общественозначими събития.

22 април е Международният ден на Земята, като в България се отбелязва за първи път през 1930 г. по инициатива на Григор Василев, който по това време е министър на земеделието и държавните имоти. Официално 22 април става „Международен ден на Земята“ през 1971 г., когато е обявен за такъв по инициатива на губернатора и сенатор от Уисконсин Гейлорд Нелсън. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът е обявен за международен.

На 22 април 1992 г. тогавашният президент на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята, а над 30 000 български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

Днес тeхнологичните иновации за по-малко от десетилетие промениха изцяло ежедневието и ни улесняват в почти всички дейности, пред които сме изправени. Те намират все по-широко приложение не само под формата на популярните смартфони и таблети, но също в домовете, автомобилите и в почти всички производствени съоръжения. Фактът, че използваме толкова много устройства, обаче има един голям недостатък, тъй като това вреди на климата и допринася за създаването на много отпадъци, които са трудни за рециклиране.

Сега е най-подходящият момент да се замислим за този проблем и той днес принуди Google отново да променят логото на своята търсачка. Повече от 500 млн. души почитат тази дата в глобален мащаб. Основната идея е тя да ни обърне повече внимание към ограничените ресурси на нашата планета и да ускори създаването на по-устойчиви, екологични стратегии по цял свят.

Днес имаме възможност да обърнем по-сериозно внимание на проблеми като глобалното затопляне, замърсяването и опазването на редките видове на Земята, а с това да направим малка крачка към съхраняването на здравето и живота на собствените ни деца.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,351 преглеждания

Comments are closed.