Гените на бащата доминират над тези на майката

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

genesСпоред еволюционната теория всяко дете наследява по равен брой гени и от двамата си родители. Оказва се обаче, че тези от бащата доминират над тези от майката.  Откритието е на учени от Северна Каролина.

Изследванията показват още, че от таткото се наследяват и най-специфичните черти на характера и детето почти винаги копира поведението на баща си. Това, от което е боледувал баща ни например, в един момент ще се отрази на нашето здраве. За съжаление бащините гени играят ключова роля при генетичната предразположеност към най-коварните болести на съвременното общество – диабет, сърдечносъдови заболявания, психически разстройства и рак.

„Получените резултатите могат да помогнат за откриването и лечението на наследствени заболявания. Вредната мутация, получена от майката, не разрушава така силно организма, както унаследената от бащата“, отбелязва ръководителят на изследователския екип Фернандо Пардо-Мануел де Вилена.

Друго скорошно изследване е установило, че гените на фетуса, които идват по линия на бащата, преобладават при изграждането на вътрешната страна на плацентата, която обгръща бебето. Този факт означава, че износването на здрав плод зависи еднакво от жената и от мъжа, смятат изследователите.

 

източник: puls.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

4,401 преглеждания

Comments are closed.