Естествени средства за борба с досадните насекоми

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_komari.jpg

Някои буболечки са симпатични, но само докато не обсебят дома ни. Вредителите могат да бъдат голяма напаст у дома и навън, особено ако са в големи количества. Тяхната приспособимост, съчетана с огромна скорост на размножаване, им дава огромен потенциал за оцеляване. Много от препаратите срещу вредителите обаче са опасни и за здравето на хората. Ето защо все по-често търсим техни екологични и био препарати и продукти, които са безвредни за нас и нашите деца.

Предлагаме ви няколко алтернативи на добре познатите препарати за борба с най-често срещаните насекоми в ежедневието ни, които освен, че ще са ви от полза в борбата с тях, ще ви спестят и пари.

Децата и репелентите

СРЕЩУ МОЛЦИ

1. Ефективно средство против молците са ореховите листа и листата от хмел. Много добри средства са изсушеният цвят на лавандула, ментата, камфоровите зърна, свежите портокалови и мандаринови кори. Молците не обичат миризмата на мушкато, здравец, листата на декоративната стайна коприва и дивите кестени. Ако решите да пробвате някое от последните предложения, то редовно заменяйте изсъхналите листа със свежи. Розмаринът също върши чудесна работа. Цялото растение в прясно или изсушено състояние притежава много добро инсектицидно действие, особено против молци. Поставяйте го в гардеробите между дрехите.

2. За борбата срещу молците от огромно значение е безупречната чистота. Молците обичат неизпраните и застояли дрехи. Надеждното средство против молците е и силното слънце, свежият въздух и честото почистване и пране на дрехите, както и старателното отстраняването на мазни и всякакви други петна по тях.

СРЕЩУ МУХИ

Мухите ще ги отблъснете със средиземноморско ухание.

1. Ако сложите в стаята купичка с лавандулова вода или запалите ароматна свещ с лавандулов аромат, досадните натрапници ще избягат.

2. Друг аромат, който ще помогне, е миризмата на дафинов лист. Можете да поставите малки саксии с него на прозореца или да свиете няколко листа в букет, който да окачите в някой ъгъл на помещението.

СРЕЩУ ХЛЕБАРКИ

1. Ефикасно средство срещу хлебарки е сместа от 2 части Боракс (бораксов прах) и 1 част захар. Тази пудра, наръсена във всички ъгли на помещенията у дома, както и около печката и хладилника, за 8-10 дни елиминира хлебарките. Ако се слага в дупки и пукнатини задължително се замазват с гипс.
Бораксът се смята за най-безопасното средство сред инсектицидите за хлебарки, мравки, бълхи и др., защото забавя техния метаболизъм. В медицината се използва за малки изгарания и порязвания, като антисептично средство.

2. Хлебарките не обичат силните миризми. Затова, ако се постави камфор в ъглите, където се разхождат – загиват.

3. Какъвто и продукт да се използва срещу хлебарките, най-важното правило е да се избягва повторното заразяване. Кухнята трябва да се поддържа абсолютно чиста и храната да е добре опакована. В никакъв случай да не се оставят мръсни съдове в мивката /съдомиялната.

СРЕЩУ ОСИ 

Те имат нещо общо с молците: не обичат нафталина и няма да влязат в дом, ако на прозорците му поставим зрънца от него.
Какво да направим обаче, ако имаме градина? За да обядваме, без насекомите да ни безпокоят, е достатъчно да сложим на 10 м от нас купичка с подсладена вода. Осите и пчелите ще попаднат в клопка и няма да досаждат.

СРЕЩУ КЪРЛЕЖИ

Сложете 1 част масло от чаено дърво и 2 части вода в бутилка с пулверизатор. Напръскайте обувките, чорапите и ръкавите на дрехите си. 

Как да се предпазим от кърлежите и болестите, които те носят

Съвети за това как да преборим комарите с естествени средства можете да намерите тук.

Източник: „Ненаписаното на опаковките”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,741 преглеждания

Comments are closed.