„Ентусиаст“ представя детската книга „Илийчо, Август и Гергин“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

iliicho book cover final.indd

 В края на месец октомври издателство „Ентусиаст“ публикува илюстрованата детска книга „Илийчо, Август и Гергин“. След успеха на комиксите за деца отличеният с националната награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“ художник Пенко Гелев и брат му Сотир Гелев създадоха детска книжка, в която разказаха увлекателната история на малкия Илийчо, мърколака Август и новия им приятел Гергин. Перипетиите на тримата герои са представени в дванайсет вълнуващи и изпълнени с приключения глави, придружени с красиви илюстрации, които правят изданието още по-ценно и желано.

„Илийчо, Август и Гергин“ разказва пълната история за необикновеното приятелство на малкото момче, което не се страхува от нищо, с неговия верен спътник – мърколака Август. Всичко започва, когато семейството се премества да живее в нова къща. Така Илийчо и сестра му най-после си имат свои собствени стаи. Но стаята на малчугана не е обикновена, защото под кревата живее истински мърколак. Илийчо го нарича Август, двамата бързо се сприятеляват и всеки ден се превръща в страхотно приключение.

Август е най-добрият приятел, за когото едно малко момче може да мечтае – той  прави магии и винаги се притичва на помощ, когато Илийчо има нужда. Двамата заедно овладяват изкуството на „левитатиката“, чрез която могат да разменят местата на пода и тавана, измислят страхотен подарък за рождения ден на майката на Илийчо и дори предприемат смело пътешествие до морето, като използват една морска раковина за врата във времето и пространството.

Един ден майката на Илийчо се прибира с кошница с плосък капак и вади от нея бял котарак с дълга козина, дебел корем и розов нос. Той се казва Гергин и става новият съквартирант на двамата приятели. И макар котаракът да дава вид, че спи почти непрекъснато, той все пак участва в невероятните истории по свой собствен начин.

Илюстрациите от книгата „Илийчо, Август и Гергин“ бяха представени за първи път пред публика по време на пролетния панаир на книгата. На специално събитие-изложба Пенко и Сотир Гелеви разкриха, че предстои публикуването на детска книга с историята на Илийчо и Август и представиха на почитателите прекрасните илюстрации от бъдещото издание.

Героите от комикса „Илийчо и Август“ станаха известни сред децата и техните родителите още през 2014 г., когато беше публикувано първото издание от поредицата. Комиксът беше представен по време на първата по рода си международна комикс изложба, проведена в София. „Илийчо, Август и седемте джуджета“ е вторият комикс на двамата братя Сотир и Пенко Гелеви, които тази година станаха носители на наградата на Литературен клуб „Перото“ в категория „Детска литература“.

Популярността на произведенията на двамата братя е резултат от таланта и успешния им тандем, позволили им да реализират съвместно едни от най-запомнящите се анимационни и игрални филми у нас, както и сериали за деца и комикси.

****

Enthusiast_Penko-Gelev_pic  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За Пенко Гелев и Сотир Гелев

Сотир и Пенко са родени в Асеновград. Сотир – през 1960 г., а Пенко – през 1968 г.  И двамата са ходили на уроци по рисуване при Георги Ковачев – един от най-нежните и елегантни български пейзажисти.

Сотир е завършил Училището за сценични изкуства в Плодив. През 1982 г. прави анимационния филм „Пилето“, който участва в Берлинале 1984, а същата година печели „Златен гълъб“ в Лайпциг. Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА“. Автор е на поредици по книгите на Толкин „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“.

Пенко е учил в Художествените гимназии за изящни изкуства в Пловдив и София. За детския вестник „Венче“ пише и рисува комиксите „Вълшебникът от Оз“ и „Озма от Оз“ по Л. Ф. Баум и „Маугли“ по Р. Киплинг. За същия вестник Пенко рисува комикса „Илийчо и Август“ по сценарий на С. Гелев.

През 1991 г. двамата създават списанието за комикси „Рикс“, за което Пенко рисува комиксите „Песента на аксолите“ и „Ефрейтор Нек“ по сценарии на брат си. Сотир пък рисува комикса „Жмак и тайната на пиргите“. През 1997 г. издават албум с комикса „Маугли“, а година по-късно написват сценария и реализират филма „Магьосници“. През 2000 г. написват сценария и заснемат филма „Колобър“ за БНТ.

От 2001 г. до 2007 г. те са продуценти на телевизионния сериал за деца „Приказки за физиката и астрономията“, от който реализират двеста и петдесет епизода. През 2008 г. и 2009 г. двамата продуцират сериала за деца „Добър ден, господин Жасмин“. През този период Пенко създава 22 комикс албума за британското издателство „The Salariya Book House“.  Книги от поредицата излизат в България, Турция, Чехия, Германия, Бразилия и Колумбия.

След 2009 г. Пенко и Сотир започват да работят над поредица от анимационни филми – „Дорога“, „Керата“, „Орбис“, „Вектор и Лектор“, „Имаго“, „Противогаз“ и „Лабиринтът“. През 2011 г. Пенко продуцира телевизионния филм „Жълто куче“ по сценарий на Сотир Гелев и Мария Николова, а Сотир създава авторския анимационен филм „Пилета“ (римейк на „Пилето“ от 1982 г.).

Сотир и Пенко, заедно със свои колеги от списание „Дъга“, организират групата „Проектът Дъга“, чиято цел е да популяризира и възроди изкуството на комикса в България. През 2012 г. издават албума „Над дъгата“. За този албум Сотир създава комикса „Призрак“, а Пенко рисува комикса „Дичо Пъдаря трябва да умре“.

През 2013 г. Пенко илюстрира мултимедийния проект „Приказка за вълшебната флейта“, за работата си по който е отличен с националната награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“. През 2013 г. изданието печели годишната награда „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“: „За цялостно осъществен оригинален проект“ и „За оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различни медии“. Книгата е поставена на второ място в категория „Запалени читатели“ за младежи от 11 до 15 години на наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца – „Бисерче вълшебно“ 2014.

 През 2016 г. Сотир и Пвнко Гелеви печелят наградата на Литературен клуб „Перото“ в категория „Детска литература“ за комикса „Илийчо, Август и седемте джуджета“.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

1,362 преглеждания

Comments are closed.