• Няма категории

Два експеримента за любознайковци с безвредни хранителни бои

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

cvetno-zele-experimentЕксперимент 1:

За да изпълните първия експеримент ще са ви нужни безвредни хранителни бои, 4 листа прясно китайско зеле, четири чаши и вода.

Разтворете във водата четири различни цвята хранителни бои и потопете в нея по един лист китайско зеле. Оставете ги да престоят потопени за една нощ, а на сутринта очаквайте да ви събудят възторжените възгласи на хлапето ви при вида на оцветените листа.

Освен красиви, зелевите листа могат да послужат и за онагледяване на урок по ботаника за по-големите деца. Можете да им обясните, че през нощта растенията са всмукали водата от чашките и по този начин тя е достигнала до всички части на всяко листо. Този ефект се нарича „капилярен“ ефект. При него водата се стреми да изпълни проводящата тъкан в растението. По този начин растенията се хранят – тревичките, цветята и дори големите дървета.

Ако размените чашките с оцветена вода, листата ще сменят цвета си за едно денонощие.

cvetni-blizalki-experiment

 

Експеримент 2:

Ще са ви необходими 2 чаши вода 5 чаши захар, дървени пръчки за барбекю, дебела хартия, прозрачни чаши, тенджера и хранителни бои.

Сварете захарен сироп от ¼ чаша вода и няколко супени лъжици захар. Поръсете малко захар върху хартията. Потопете пръчиците н сиропа, а след това ги овъргаляйте в захарта на листа, така че да се разпределят равномерно по клечицата.

Оставете клечиците да изсъхнат добре през нощта, а на другата сутрин сварете сироп от 2те чаши вода и 5те чаши захар. Охладете сиропа за около 15 минути, изсипете го в буркани и добавете хранителни бои. С помощта на щипки закрепете захаросаните клечици от предния ден, така че да не се допират до стените или дъното на буркана. След известно време ще забележите, че захарните кристали около пръчиците започват да нарастват.

Когато захарният сироп се охлади, разтворимостта на захарта намалява и тя започва да се отлага по стените и дъното на съда, а така също и по пръчицата.

След приключването на експеримента ще можете да зарадвате хлапетата с интересни и нестандартни близалки, които могат да се консумират без притеснения.

Идеите взаимствахме от тук.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,923 преглеждания

Comments are closed.