Добро самочувствие при децата – как да го постигнем?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-samochuvstvie

Ниско/високо самочувствие – какво значи това?
Ниското самочувствие може да ни доведе до прага на депресивно състояние, да ни лиши от възможността да разгърнем потенциала си или да се примиряваме с неблагоприятни ситуации и взаимоотношения. Твърде голямото самочувствие пък може да създаде неадекватно усещане за възможностите и правомощията ни и до невъзможност да учим от грешките си.

Как да помогнем на детето си да намери границата и да постигне баланса на една положителна и реалистична самооценка? Ето какво съветват специалистите:

Детският психолог Джефри Бърнстейн формулира следния извод на база професионалния си опит – „Да разбираме децата е също толкова важно, колкото да ги обичаме“.

Валидирането на чувствата на детето му помага да се почувства разбрано. Да валидираме чувствата на детето означава да се въздържим от четене на лекции и морални присъди. Да валидираме чувствата на детето означава да признаем чувствата, които изпитва, търпеливо и любящо (особено ако поведението не е от любимите ни). Противно на страховете на притеснените майки и татковци, че приемането на чувствата в конфликтни ситуации ще демонстрира приемане на лошите решения и предизвикателното поведение на детето, всъщност то ще му подпомогне да се почувства разбрано и да изгради по-добро самочувствие. А това е един от факторите за намаляване на незачитащото поведение. Приемайки чувствата, ние казваме: „Знам какво е да се чувстват по този начин. Имаш правото да се чувстваш така и аз не те осъждам заради това“.

Да практикуваме това умение обаче, когато самите ние сме под влияние на емоция, не е толкова проста работа. Това, което е добре да се опитваме да правим, може да се синтезира в 3 препоръки:

· Изразете желанието си да изслушате детето, като не осъждане и не обвинявате, а останете съпричастни към разказа му.

· Потвърдете, че неговите проблеми са важни и вие разбирате това.

· Покажете му, че разбирате колко неприятно е, когато емоциите вземат връх над човек и сякаш действат вместо него.

Връщаме се към мисълта на американския психолог, за да кажем, че всички родители обичат децата си и повечето се опитват да ги разберат с вариращ успех. Но от обич и желание да помогнат на своите малки наследници да успеят в живота е възможно част от майките и татковците да прекалят с хвалбите. Джийн Туенги, професор по психология в Университета в Сан Диего, твърди, че модерната мантра „Ти можеш всичко!“ подлъгва родителите да убеждават децата си, че могат да постигнат абсолютно всичко, дори нереалистичните си мечти. Това може да доведе до нездравословно изкривяване на представите на детето както за себе си така и за света като такъв. Авторката дава пример за пълно несъответствие между умения и самочувствие с популярното предаване „Америка търси талант“. Подобни формати са известни и в България, като те винаги залагат на излъчване на кастингите преди самото начало на шоуто, показвайки отпаднали от надпреварата по обективни причини кандидати.

Част от причините за „Ти можеш всичко!“ нагласата произлиза от вярването, че децата с по-добро самочувствие постигат по-добри резултати заради тази си характеристика. Всъщност обаче повечето изследвания показват обратното – добрите резултати спомагат за изграждането на добро самочувствие. Затова е много важно да научим децата си да си поставят цели и да полагат усилия в посока на осъществяването им. Защото те може би не умеят всичко от само себе си, но с желание и усърдие могат да постигнат това, към което се стремят.

1. Първата стъпка е да помогнем на детето чрез задаване на въпроси да си изясни ситуацията и как то я възприема през мисли, чувства и сетива.

2. Питайте детето какви според него са начините да се постигне дадена цел или да се разреши конкретен проблем. Добре е да изясним, че те могат да бъдат няколко различни. Ако за детето е трудно, можем да дадем алтернативи, за да го насърчим или улесним да избере.

3. Помогнете на детето да помисли последиците от всички решения, за да изебере това, което му помага и същевременно го кара да се чувства добре със себе си.

4. Присъединете се към обсъждане на резултата от решението. Сработило или не, важно е да дадете на детето шанс да обмисли случилото се, за да може следващия път да направи по-добър избор за себе си.

Този материал е любезно предоставен от roditeli.org

dete-samochuvstvie

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

38,675 преглеждания

Comments are closed.