Днешните навици на децата в интернет ще формират утрешния цифров свят

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Digital KidZ 02На 7 ноември 2015 г., в зала 3 на НДК предстои третото издание на инициативата Digital KidZ

На конференцията се очакват експерти в областта на детската психология, образованието, изкуството, технологиите и бизнеса. Всички те ще дискутират по една от най-наболелите теми в последно време – безопасността на децата в интернет и как технологиите да бъдат използвани в полза на възпитанието.

Макар интернет и устройствата за достъп до него и разпространените днес услуги първоначално да не са били създадени да се ползват и от деца, изследванията показват, че децата се изявяват все по-често като важни, а често и като основни потребители. Следователно те се обособяват като група, която заслужава внимание.

Днешните навици на децата в интернет ще са от значение за утрешния цифров свят.

Поради тази причина организаторите на Digital KidZ разработват специална програма, която има за цел да обучава родителите и учителите да възпитат у подрастващите умението за работа с интернет и съпътстващите го технологиите, така че те да бъдат извор на възможности и знания, средство да общуване и инструмент за развиване на уменията си и възможностите за успешна реализация в живота.

Умеем ли да бъдем добри родители на „дигиталните деца“?

Познаваме ли технологиите и умеем ли да ги възпитаваме?
Как да намерим баланса?
Как интернет променя четенето, мисленето и паметта на децата?

Това са само част от темите на третото издание на Digital KidZ, посветено на родителството и възпитанието.

Програмата на форума ще бъде открита от Юлия Банкова, психолог, коуч, приказкотерапевт, основател на проекта „Интелектика“. Тя ще разкаже за умението да говорим на един език с детето и как родителят да разбере доминиращата модалност на детето си. Лекцията цели да повдигне завесата за различната типология про децата и как това формулира възпитателните методи при тяхното възпитание и отглеждане.

Деветгодишният Борис Белов ще повдигне завесата за това какво всъщност е да бъдеш “дигитално дете” в един свят, където технологиите едновременно биват възхвалявани и забранявани. Той ще сподели своя опит за това каква роля играят интернет и технологиите в обучението на едно „дигитално дете“.

Как ученето може да е забавно чрез иновативните платформи VIVA Cognita и VIVA History е темата на Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във VIVACOM,  а маркетинг мениджъра на Samsung за България – Кристина Щерева ще говори за ролята на технологиите във възпитанието на децата днес. Кристина Щерева създава първите Samsung Смарт класни стаи, лаборатории за иновации в България и разработва програми за подобряване дигиталните умения сред ученици и студенти.

Как интернет влияе на четенето, мисленето и паметта на децата ще засегне Ангел Ангелов – преподавател по информатика и информационни технологии в начален, гимназиален и прогимназиален курс, отличен от Microsoft за Иновативен учител на 2015г и с номинация за Най-добър учител на годината – Global Teacher Prize.

Вяра Николова, създател и собственик на образователен сугестопедичен център „Материка“ ще разкаже за  любовта и свободата на избора в обучението. Учител по Информатика и информационни технологии “, сугестопедагог и разказвач на истории.

Милена Манова, сертифициран психотерапевт и обучител по позитивна и детска психотерапия ще разкаже за позитивно родителство за активни деца. Какво е различното в хиперактивните деца и могат ли разликите де се окажат ресурс? Как да направим прехода от отчаяние и безпомощност към управление и баланс? Лекцията интегрира предложения и стратегии за по-добро разбиране и общуване с децата.

Седемгодишните цикли са темата на Радослав Банков, психолог, съосновател на „Интелектика“. Писател, специализирал когнитивна психология, той работи като семеен консултант и експерт „Човешки ресурси“ и изучава ведическата психология. Неговата мисия е да надникне отвъд цикличността на живота ни, за да разкрие какво е криза на седмата година и защо точно седмата?

Симеон Колев и Жюстин Томс написаха една от най-красивите книги, посветени на бащинството в началото на лятото тази година и ще разкрият какво ги е провокирало да създадат своята “Мисия Татко”. Жюстин е мениджър на ABC Design & Communication, маркетинг експерт и автор на книги за уеб, а Симеон свързва целия си съзнателен живот с БГ РАДИО и и твърди, че най-любимите му занимания с децата са да ходят на кино, по музеи и дори в НИМ и Военният музей, които вярва, че са фантастични места, дори и за деца.

Защо най-популярната игра Minecraft беше добавена в шведската образователната програма ще разкрие Дмитрий Аврамов - Авиационен експерт и любящ чичо, а Доброволчеството сред младежите – възпитание, етика, морал и ценности ще бъде тема за вдъхновение, споделено от Любомира Велчева изпълнителен директор на Фондация „Международна наградата на херцога на Единбург – България“, където завежда програма за личностно развитие, разпространена в над 140 държави по цял свят.

Предвидени са още творчески работилници за деца на възраст 4-10 години, които съпътстват програмата на форума и изложение на неправителствените организации, които работят в областта, засягаща грижата за деца със специални потребности.

Билетите са Digital KidZ могат да бъдат закупени в официалния сайт на събитието – http://digitalkidz.eu/.

 

Digital KidZ 01

***

За конференцията:

 

Digital KidZ е инициатива, която си е поставила за цел да запознае децата, родителите и техните учители с рисковете, пред които са изправени подрастващите в интернет и да ги научат да познават инструментите и начините, по които децата да се защитят или да се справят с тези рискове.

Инициативата включва два форума годишно, посветени на образованието и възпитанието, в чиято програма участват някои от най-добрите експерти в България. Тяхната мисия е да обучат посетителите как да работят с интернет и технологиите, така че те да бъдат извор на възможности и знания за  децата им, средство за общуване и инструмент да развиват уменията си и в перспектива да подобрят своите възможности за намиране на работа и за квалификация.

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,413 преглеждания

Comments are closed.