Днес е празникът на Света Нина

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sveta-nina

На 14 януари Православната църква отбелязва деня на равноапостолната светица Нина. Днес се почита и паметта на всички преподобни отци, избити през 4 век в Синай (40 монаси, избити по източния бряг на Червено море). Синайският манастир също бива разрушен.

Нина произхожда от Кападокия и е родена в знатно и благородно уважавано семейство. Когато била още само на 12 години, Нина посетила Йерусалим с родителите си. Там баща й, много мъдър човек, решил да посвети скъпата си и единствена дъщеря на Бога – за да му служи и да разпространява вярата. Самият той се простил с детето си и жена си и се оттеглил в Йорданската пустиня в отшелничество.

По-късно в своя жизнен път света Нина заминава за Грузия. Там, заради съвършените си и благи слова и благочестието си успява да убеди заклетия идолопоклонник цар Мириян да приеме християнската вяра. Именно заради това света Нина е патрон и покровител на Грузия. В тази страна тя е важна светица, много почитана от вярващите и от голямо значение за Православната църква.

Имен ден празнуват Нина, Нино, Нинка.

Днес се отбелязва и друг празник – ромската Нова година, наричана още Василица. Това всъщност е прочутият празник Васильовден, който ние честваме на 1 януари, но по Юлианския календар той се почита на 14 януари. Празнува се дълго – още от 13 януари, като веселбата продължава до 15 или 16 януари. Покровителят на ромите е Бонго Васил (т.е. Куцият Васил). През тези празнични дни те празнуват Бъдни вечер, Василица и т.нар. „Патерица”. Приготвя се празнична трапеза, прави се курбан, изпълняват се редица ритуали, свързани със символиката на празника. Третият ден, т.нар. „Патерица”, ромите посвещават на взаимни гостувания у близки и приятели, които са съпроводени от пищни трапези и голяма веселба.

14 януари е много знаков ден, защото на него в Русия се посреща Новата година – по стар обичай. Припомняме ви, че руснаците се придържат към стария Юлиански календар, който „изостава” с 13 дни от нашия, Грегориански. Към Юлианския календар се придържат още Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина и др. Честито на всички празнуващи!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално

Етикети:

1,995 преглеждания

Comments are closed.