Детето интроверт

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

introvert

Как да превърнем недостатъците на интровертните деца в предимства?

За интровертните деца въвеждането и запомнянето на нова информация е свързано с личните преживявания. Например, такова дете ще запомни много по-лесно имената на различни растителни видове ако ги види и докосне реално. Интровертите обикновено имат силно развити тактилни усещания, които им помагат да свързват сложните наименования със съответните обекти.

Интровертните деца постигат по-високи резултати в индивидуалните спортове, отколкото в отборните, затова е от значение когато избирате спорт за такова дете, да се съобразите с тази особеност.

Интровертът се нуждае от уединение и неприкосновеност на личното пространство. Когато му го осигурявате, това не означава, че го обричате на самота, а начин да му покажете, че го разбирате и подкрепяте.  Много е важно детето да чувства вашата обич и да не изпитва съмнения, че сте до него и го разбирате. В никакъв случай не бива да има усещането, че е само или изоставено.

Наред с това, можете да организирате живота му така, че то наистина да разполага с лично, автономно пространство, за което да се грижи само и да знае, че е само негово. Например, собствена стая или дори самостоятелна тоалетна. Това има своите предимства, тъй като подобна възможност ще възпита в детето отговорно отношение към реда и чистотата от най-ранна възраст.

Психолозите твърдят, че интровертите са по-независими от екстровертите. Когато потърсите помощ от тях, те ще се отзоват с отговорността на възрастен.

Сред интровертите процентът на талантливи творци е няколко пъти по-голям от този при ексровертите. Затова е много важно да помогнете на такова дете да намери своето поприще или талант и да насърчавате системно неговото развитие.

Младият интроверт може с часове да се вглъби върху дадена задача, ако тя го е привлякла достатъчно, за разлика от екстровертите, които рядко имат това търпение и тази последователност.

Интровертите се отнасят с много повече внимание към детайлите.

Интровертите лесно се потапят в пълна концентрация, което е много полезно качество за хора, с интереси към новите технологии. Така че, ако забележите такива наклонности  във вашето дете, насърчете го към такива занимания, които в бъдеще биха му подсигурили престижна и добре платена работа в IT-сектора.

Полезни съвети към родителите на малкия интроверт:

-         Дайте на детето си толкова неприкосновеност и самостоятелност, от колкото то се нуждае.

-         Не го прекъсвайте, когато забележите, че е погълнат от някакви свои мисли.

-         Опитайте се да му осигурите самостоятелно пространство, което да е само негово – малка стаичка, кът за работа или самостоятелен санитарен възел.

-         Научете се да чукате винаги преди да влезете в стаята на детето интроверт.

-         Уважавайте желанието му да не отговаря винаги и веднага на въпросите ви.

-         Не го принуждавайте да разговаря с вас на всяка цена.

-         Обсъждайте бъдещи планове за почивки и екскурзии, за партита и срещи, защото  детето интроверт може да не се зарадва особено на вашите идеи за свободното време.

-         Семейната ваканция може да не му донесе очакваните положителни емоции. Не го порицавайте за това. Вероятно на вашето дете му е необходимо повече време, за да осъзнае новите преживявания и впечатления.

-         За тези деца периода на адаптация към ново място и нови хора е по-дълъг. Затова бъдете търпеливи.

-         Не обвинявайте детето в липса или недостатъчна комуникативност.

-         Хората са различни, затова изваждайте на първо място положителните черти на неговото поведение – дълбочина на възприятията, внимание към детайлите, селективност.

-         Много е важно като родители да знаете, че интровертите не са второ качество хора и дори притежават умения по-добри от екстровертите.

Доверете им се и няма да съжалявате!

източник: mama.ua

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

20,721 преглеждания

Comments are closed.