Детето интроверт

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

introvert

Понятията есктроверт и интроверт са въведени в психологията от швейцарския психиатър и основател на аналитичната психология Карл Юнг. Двата типа се различават един от друг по реакциите, които имат към конкретни събития от ежедневието и живота изобщо, по начините на възприемане на информацията от околния свят, ученето и емоционалните реакции, както и от това какви източници на жизнена енергия използват.

Двата основни психологически профила са екстровертите, които са приблизително 80% от населението на планетата и интровертите. Първите „презареждат батериите си“ чрез общуването си с хора, те са общителни и лесно установяват контакт с околните, обичат да са център на внимание и възприемат събитията чрез думите на другите. Вторите възприемат света и събитията в него предимно чрез емоционалните си реакции към тях, техният приятелски кръг е изключително тесен, но за сметка но това отношенията с членовете на този кръг са много дълбоки и искрени. За да възстановят своето психично равновесие те се вглъбяват в личните си преживявания и трудно се доверяват на непознати, но ако веднъж допуснат някого близо да себе си – то е завинаги.

Как да определим екстроверт или интроверт е детето

Най-лесно можете да направите това след тържество в детската градина или изтощително семейно парти. Ако детето ви с радост и наслаждение говори за събитието, споделя моменти от него, обсъжда ги с вас и се опитва да разказва на други хора, които не са присъствали – всичко това свидетелства за наличието на екстроверт.

Ако детето обича да посрещате гости у дома, изявява своите способности пред тях – рецитира, пее и свири с удоволствие пред тях и се старае от отговори на всички въпроси, както и да откликне на желанията на другите дечица, като заема основна роля, това също определя детето ви като екстроверт.

Но, ако забележите, че вашето дете изглежда уморено или отегчено след такова събитие, че шумът и тълпата го плашат или изнервят и да отговаря на многобройните въпроси на другите за него е тежка и досадна задача, нито се опитва да се изявява, налице е типичен пример за интроверт.

Такова дете дори по време на празника ще се опита да потърси и вероятно ще си намери уединено убежище в някой по-тих ъгъл, където да се спаси от останалите.

Тези деца обикновено след тържества и събирания изглеждат уморени и когато се приберат у дома бързо се отправят към стаята си, без да вечерят или да говорят за тържеството. В подобна ситуация е по-добре да оставите детето на спокойствие, да не го притеснявате с въпроси и да се опитате да го изчакате да се успокои. Агресивната комуникация, която вероятно е преживяло детето е предизвикала стрес и е достатъчно да го гушнете и да помълчите заедно, за да се възстанови по-бързо.

Малкият интроверт се нуждае от пространство, но  и от ненатрапчива подкрепа, която да чувства и на която да се опре при нужда. Това е път, по който вие ще го предразположите да започне да споделя с вас и постепенно да разкрива талантите си, макар да си остане затворено и трудно да показва възможностите си пред други хора.

Родителите трябва да са наясно, че интровертните деца имат дълбока душевност, колоритно въображение и множество таланти, които трябва да бъдат провокирани внимателно и търпеливо.

Кои деца са интроверти

Най-характерно за детето-интроверт е, че то е в състояние да се занимава с часове и да си играе само, като това му е напълно достатъчно. Характерно е, че тези деца се чувстват перфектно когато са сами. Те често се уморяват от шумни партита и ако по необходимост са присъствали на такива, след това се нуждаят от няколко дни, за да се възстановят.
Обичайно те се опитват да избегнат такива събирания и са склонни да се дистанцират от останалите на някое усамотено място.

-      Детето интроверт има малко приятели.

-      Често липсата на комуникация ограничава създаването на нови приятелства.

-     То не обича да споделя с другите своите преживявания, мисли и чувства и родителите му обикновено трябва да го „ръчкат“ , за да сподели каквото и да било.

-    Интровертното дете е по-често сериозно, отколкото весело.

-    Пази личното си пространство и обикновено се дразни когато другите се опитват да го нарушават.

-    Не обича да работи в екип, рядко влиза в групови занимания и избягва публичните изяви.

-   Чувството му за хумор не липсва, но ако дадена шега е насочена лично към него, може да я възприеме зле.

-    Интровертното дете реагира зле когато прави грешки, особено, ако те станат достояние на много хора.

Как да превърнем недостатъците на интровертните деца в предимства?

Статията продължава на следващата страница

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

20,433 преглеждания

Comments are closed.