Да се върне патронажната грижа за новородените, предлагат акушерки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_newborn-baby.jpg

Да се върне моделът на домашните посещения на акушерки и патронажни сестри настояват от Алианса на българските акушерки. За възстановяването на този модел е необходим достатъчен брой специалисти, както и финансиране, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Емилия Казълова, почетен член на алианса.

„Този акушерски модел беше изключително успешен още преди години, но след промените в здравната реформа акушерките останаха на заден план“, подчерта тя. Още преди години от организацията предлагали на бившия здравен министър Петър Москов акушерки, които са привърженици на патронажната грижа, да могат да сключват договори с НЗОК, но им отказали, разказа Казълова. Тя смята ограничението договори с Касата да могат да сключват само специалисти за пропуск в законодателството, защото акушерките се оказват извън тази категория.

Какъв е чуждият опит? Във Финландия, в зависимост от желанието на майката, се осигуряват 2-3 медицински консултации в дома на родилката, за получи подкрепа за грижите, които трябва да полага за първото си дете. Домашните консултации не се провеждат единствено, когато температурите паднат под минус 20 градуса. Майката може да получи и консултация чрез телефонно обаждане, разказа пред „Хоризонт“ Полина Бръчков, наша сънародничка, която живее там. „Винаги съм можела да се обадя. Винаги са ми обръщали внимание на каквито и да е глупави въпроси. С много търпение са ми помагали.“ Във Финландия бременните жени получават постоянна консултация от акушерка. Естественото раждане е на почит, цезаровото сечение не може да бъде избрано, ако няма медицински показания, обясни Полина Бръчков. Системата за медицински грижи е организирана така, че от забременяването до раждането жената получава съвети от медицинска сестра, за да се подготви за естественото раждане. „Има онлайн курсове, които са свързани с обучението на жените – как сами да се подготвят за правилното раждане. Има групи, организирани от самите акушерки. Групите са доста малки, максимум 10 жени.“ Понеже е твърде скъпо даден лекар да наблюдава една жена девет месеца, са предвидени само два лекарски прегледа по време на бременността. Медицинското проследяване на бременността във Финландия е безплатно.

Според председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева „един прекрасен модел, който сме имали в миналото“ е бил захвърлен с лека ръка. „Сега ние научаваме какво става във Финландия, в Белгия, във Франция, където всъщност е наложен т.нар. акушерски модел – за здравите жени с нормална бременност и нормално раждане се грижат изключително акушерки в самостоятелни акушерски практики. След раждането на детето вземат участие и т.нар. патронажни сестри, които посещават дома на майката“.

 Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,003 преглеждания

Comments are closed.