Да помогнем на детето да се развива правилно

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_shtastlivi-deca-1.jpg

Докато детето е малко, то научава поне по едно ново нещо на ден. Научава го от вас или от хората, с които контактува у дома. Тръгне ли обаче на ясла или градина, онова, което то ще възприема и научава вече ще е извън вашия контрол. Но винаги има възможности и дребни на пръв поглед неща, които можете да направите за детето си, от които ползата да е голяма.

Следващите пет родителски действия могат да помогнат на детето да се развива с отлични темпове от най-ранна възраст.

1. Когато му говорите, посочвайте онова, за което говорите с пръст
Разбира се посочването трябва да става дискретно, особено ако сте на обществено място. Специалистите са установили, че когато говорим на детето за нещо и го посочим конкретно, то много по-лесно възприема новата информация и може много по-лесно да запомни и преразкаже онова, което сме му казали. Този прийом подпомага способността на детето да общува, да разговаря и да играе. Затова когато играете или разговаряте посочвайте обектите и ги назовавайте.

2. Говоренето на „бебешки“ език
Много съвременни родители са застъпници на идеята, че на малките деца не е нужно да се говори на „бебешки“ език. Друга група родители обаче смятат, че в този начин на комуникация няма нищо нередно, дори напротив, има проучвания, според които „бебешкото“ говорене помага на бебето да научи и разпознава различни думи в дългосрочен план. Ако говорите на бебето си с опростена лексика и граматика и интонация, наподобяваща „бебешкото“ говорене, според специалистите, то ще запомни думите много по-лесно, отколкото ако му говорите като на възрастен.

3. Храненето с ръце
Обикновено това хвърля повечето майки в истински ужас, а намирането на парчета храна и сос навсякъде из къщата е най-големия им кошмар. Е, за известно време трябва да се примирим с това, особено ако приемем, че това е просто едно от доказателствата, че малкият човек просто се учи и пораства. Практиката показва, че деца, които се хранят с пръсти и правят голяма „каша“ от храната, развиват своите езикови умения много по-бързо, отколкото тези, които нямат тази възможност. Това е предизвикателство за малките деца, по този начин те идентифицират различни обекти, които променят формата си и така се научават да ги разпознават.

4. Децата не трябва да получават винаги това, което искат
Има много причини да не давате на детето си винаги това, което то иска. Една от тях е, че по този начин се повишава детската интелигентност. Отказа да удовлетворите всяко желание на детето във всеки едни момент развива неговото търпение. Такива деца израстват по-спокойни, по-любознателни и ученолюбиви.

5. Гледането на телевизия
Децата обичат да гледат телевизия и често това не само ни притеснява като родители, но и ни дразни. Когато гледа в телевизора детето обикновено е трудно контактно и не ни обръща внимание, но трябва да приемем, че в този момент то се учи. Телевизионните предавания формират много от разбиранията на детето по отношение на история, география, други култури и раси. Това може да повлияе положително върху поведението и грамотността. Разбира се, гледането на телевизия трябва да се следи стриктно и да се контролира от родителите, така че да се избегне риска от гледането на неподходящи за възрастта на детето предавания и филми. Препоръчително е децата да се насочват към гледане на образователни програми, които имат полза за тяхното развитие. Анимационните филми трябва да се прецизират внимателно, защото не всяка анимация е възпитателна и полезна, а някои могат да имат дори негативен ефект. Тъй като мозъкът на малките деца все още се развива, той не е в състояние да асимилира всичко, което вижда, а това може да има негативен ефект върху детето в дългосрочен план, в това число и затруднения в развитието на речта.

адаптация за Първите седем от familyshare.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

27,899 преглеждания

Comments are closed.