Да отпаднат таксите в детските ясли и градини, иска омбудсманът Мая Манолова

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

start-kindergarten-1Демографската криза, в която се намира страната, налага прилагането на някои спешни мерки за справяне с нея. Според омбудсмана Мая Манолова първата такава мярка е да отпаднат таксите за детските ясли и градини в страната.  Според нея, това ще подсигури достъп на всички деца до предучилищно образование, детски градини и ясли.

Това стана ясно на посещението й в Ловеч, където тя се е срещнала с родители по повод решението на Общинския съвет в града от края на миналата година, според което се премахват таксите за детска градина и ясла. Това решение обаче беше оспорено от кмета на Ловеч Корнелия Маринова, която поиска извънредно заседание.

Според омбудсмана премахването на таксите са предпоставка по-малко деца да отпаднат от училище на по-късен етап от образователния процес.  Тя изрази и несъгласие с идеята предучилищната подготовка от една страна да е задължителна, а от друга – платена и изтъкна факта, че в 25 по-малки общини тези такси вече са премахнати. Ловеч е първият областен център, който пристъпва към приемането на такова решение.

Мая Манолова изтъкна още, че решението на ловешките общинари с нищо не противоречи на Закона за местните данъци и такси и цитира чл. 298 в Закона за училищното и предучилищното образование, който регламентира въвеждането на таксите за хранене в предучилищната забавачка за 5 и 6-годишните. Алинея 4 казва, че родителите могат да бъдат освободени от плащането на тази такса с Наредба на Общинския съвет.

По думите на омбудсмана от страна на Министерството на образованието и науката и от Националното сдружение на общините в Република България има отговор, според който неплащането на такси не противоречи на закона.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,678 преглеждания

Comments are closed.