Д-р Мариана Маринова: „Естествените имуностимуланти, правилното хранене и закаляването при децата са най-добрата защита срещу настинка и грип”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

В пика на грипния сезон нашият екип реши да потърси препоръките  за добра имунна защита и начините да предпазим децата си от  потенциални инфекции.На въпросите на „Първите седем” отговаря Доц. д-р Маринова, педиатър с дългогодишен опит и автор на  монографии, посветени на храненето в кърмаческа и ранна възраст.

DSC01228 newДоц. Маринова, в зимните месеци много родители започват да се тревожат, че децата им ще боледуват по-често и по-тежко, особено ако посещават детско заведение.  Какво трябва да знаем и кога можем да говорим за често боледуване?

Всяко дете, което боледува повече от четири пъти в годината, се приема за често боледуващо. Факт е, че през зимата  децата боледуват по-често, но е добре родителите да знаят, че болест „простуда” не съществува.  Просто охлаждането на организма намалява съпротивителните сили и децата по-лесно се разболяват.  Ако детето посещава детско заведение, това увеличава честотата на боледуването. Знаете, че у нас основният прием в детска градина или ясла става есента.  Събират се деца, които никога не са били в колектив, времето застудява, те седят на закрито. Едно дете, ако се разболее с кихане, кашляне, чрез пръските се разболяват и останалите, като по този начин се затваря един порочен кръг.  Колкото е по-малко детето, толкова по-голям е рискът, тъй като на по-ранна възраст имунната система е незряла.

 

Какви са начините да стимулираме имунната система на децата? Доколко закаляването и естествените имуностимуланти са ефективни според вас?

Закаляването и имуностимулирането са изключително важни. Закаляването трябва да започне още от първите дни след раждането с така наречения калителен режим, който е всъщност отглеждане при подходяща температура, подходящо обличане. След това може да се мине през калителни процедури. Има едно нещо, което е много важно родителите да осъзнаят. Закаляването действа дотогава, докогато го прилагаме. Не може през лятото да прилагаме закалителни процедури, есента да ги спрем и да се чудим защо детето боледува през зимата.

От друга страна има естествени имуностимуланти, подходящи, както за възрастни, така и за много малки деца, които могат да бъдат прилагани.

Аз смятам, че естествените средства, които природата ни предлага, са най-удачни. Вече има достатъчно добавки, базирани на натурални средства, но аз например бих дала един много добър пример с имуностимулант, който включва концентрация от черен бъз, бета глюкан и шипка. Този препарат  съдържа и трите имуностимулиращи съставки и е под формата на сироп, което го прави приложим и за най-малките деца.

А какво е предимството на тази комбинация за имуностимулиране спрямо останалите?

Комбинацията е изключително удачна, но като начало да се спрем на черния бъз. Народният лечител Петър Димков преди години беше написал, че една от най-мощните билки, която расте по българските земи, е именно черният бъз. Още преди много години тази билка е била основен метод за лечение на кашлица и инфекции. Когато към черния бъз се прибавят и шипката и бета глюканите, се получава мощен противовирусен и противогрипен ефект чрез подпомагането на естествената защита на организма. Ефектът се свежда се основно до това, че вирусът не може да се фиксира върху клетката и при това положение той не може да проникне и да се размножава. Другият механизъм, по който действа тази тройна комбинация е, че се стимулират някои от елементите на клетъчния имунитет, които директно подтискат и унищожават причинителите на инфекции – било то вируси или бактерии. Друг ефект, който можем да отбележим, е антиоксидантната активност. Напълно доказано е с научни средства, че черният бъз притежава тези антиоксидантни свойства. Aнтиоксидантен ефект има и шипката, тъй като тя е изключително богата на витамин C.

А как точно се прилага този имуностимулиращ сироп и за каква възраст е подходящ?

При този сироп профилактичната и лечебната доза е еднаква, тъй като все пак говорим за натурални продукти. Разликата в дозировката е свързана с възрастта. При малките деца до три години за 24 часа дозата е 10 мл., като аз съветвам моите пациенти да разделят приема на два пъти по 5 мл. За по-големите деца дозата е 15 мл. Ако програмата на детето е такава, че позволява приемът да се раздели на 3 пъти по 5 мл., това е най-добрият вариант. Възможно е също в определен период от време да има една поддържаща доза само от 5 мл. на ден – след прекарано заболяване, след прием на антибиотици и т.н.

Какво е важно да имат предвид родителите, когато избират имуностимулант?

На първо място е добре да се съветват с лекаря. Аз не мога да препоръчам една или друга марка, но мога категорично да ги посъветвам да следят внимателно за няколко неща. В продукта, който изберат, не трябва да има консерванти, не бива да има аспартам, за да може да се дава и на най-малките, и не бива да съдържа алергени. Немалка част от децата страдат от различни форми на алергия, така че последната препоръка е от особена важност.

Какви са най-честите инфекции при децата и в какво се изразяват? 

Категорично най-честите инфекции са острите респираторни инфекции. Те се причиняват от вируси, от което следва, че не се лекуват с антибиотик. Клиничната им картина е различна, обаче има и много общи неща.  Това са   въздушно-капкови инфекции. Най-честите оплаквания в началото на вирусното заболяване са кашлица, хрема, температура, болки в гърлото. При грип съществени симптоми са главоболие, болки по мускулите,силна отпадналост.  Заболеваемостта от грип се повишава през т.нар. „преходни сезони”, когато се редуват студено и топло време.

Според Вас каква е ролята на храненето и начина на отглеждане на детето при превенцията на вирусни и грипни състояния?

Много голяма. Детето трябва да приема достатъчно белтъци и достатъчно пресни плодове и зеленчуци. Друго изключително важно нещо е детето да поема достатъчно течности. Като казвам течности, имам предвид вода.  Натуралните плодови и зеленчукови сокове има своето място в менюто, но могат до заместят водата.  Проветряването за 10-15 минути на 2-3 часа осигурява  чист въздух с подходяща влажност.  Единственото условие е да няма мъгла. Добре е да се използват спрейове с физиологичен  разтвор. Ако детето има суха кашлица се препоръчват инхалации.

Все повече се говори за вредата от антибиотиците и неразбирането за това кога те трябва да се прилагат. Какво е вашето мнение?

Проблем е честото немотивирано използване на антибиотици. Те не са показани за лечение на вирусните заболявания поради факта, че не им действат. При бактериална инфекция антибиотиците имат място в лечението след обсъждане на тежестта на инфекцията и вида на антибиотика.

Бих добавила още нещо – дори и при вирусни заболявания не трябва да се бърза с понижаващи температурата медикаменти. Родителите трябва да знаят, че повишената температура е реакция на организма спрямо вируса. Нашата задача е да контролираме температурата и да не разрешаваме прекалено дълго тя да се задържи над 38.5.  Важно е  да се дават имуностимулатори, витамини и  много течности.

marsianci imunoforte RGB

 

 

Вижте още: 

Естествени средства за подсилване на имунната система

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

40,008 преглеждания

Comments are closed.