Четири съвета как да сте щастливи с децата всеки ден

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_happy-child-running.jpg

Често сравняват живота с децата с влакче на ужасите, което никога не спира, много хора съветват за този период да сме подготвени с „очаквай неочакваното“ и „сложното тепърва предстои“ и още много други непоискани съвети, сентенции и мъдри умозаключения, които целят да ни помогнат, но които в действителност само ни напрягат, а понякога дори обезкуражават в родителското ни ежедневие.

Но ние сме убедени, че родителството може да е забавно пътуване, изпълнено с много радост, положителни емоции и весели моменти. А начините да го постигнем са съвсем прости и лесно достъпни. Ето някои от тях:

Играйте заедно

Не се страхувайте да се вдетинявате, когато играете с децата си. Именно това е един от пътищата да изградите силни и щастливи взаимоотношения с децата си, а това е гаранция за щастлив живот. Играта заема огромна част от живота на децата, за тях тя е много важно, поради тази причина, когато вие играете с децата, те по-лесно ще ви разбират и по-лесно ще се свързват с вас.

Времето, което отделяте за игра с децата си им помага да се освободят от стреса и разочарованията си, да се справят по-лесно с тревожността и тъгата, които често нямат представа как да изразят. Играйте с децата си, защото това е чудесен начин за справяне с емоциите, както за децата, така и за вас самите.

Не бързайте

Времето тече еднопосочно, няма как да го върнете назад, затова е от огромно значение да се радвате на всяка минута, която сте заедно. От голямо значение е и да загърбваме по-често ежедневните грижи, собствените си разочарования и неудачи и да обръщаме повече внимание на онова, което се случва с децата ни, без да им се натрапваме и да ги обсебваме с вниманието си. Понякога уморени и отегчени, родителите бързат да сложат децата да спят, някак служебно им прочитат по някоя приказка, преобличат ги без га си говорят с децата, нахранват ги набързо. Всички тези задължения могат да се превърнат в забавление и взаимно време, което да наситим със смях и забавления.

Когато не бързаме, децата имат възможността да разговарят с нас, да споделят повече и така да изградят с възрастните по-силна и емоционално качествена връзка. Това помага на децата да се чувстват по-сигурни и уверени в себе си.

Не обвинявайте

В днешно време често родителите, дори когато имат огромното желание да помогнат, не могат и често се разочароват от най-дребните неща в ежедневието си. Вярно е, че в днешно време е хубаво да бъдем критични и да задаваме въпроси на децата си, за да сме наясно с реалното състояние на децата си, но понякога е по-добре да не задълбаваме в случващото се, особено ако то не застрашава сигурността и емоционалното равновесие на детето или на неговите другарчета.

Ако обаче е налице ситуация, която застрашава ценностите и правилата на на детето, на вас или на трети лица е добре да поговорите с детето си и да изясните ситуацията, за да няма разочаровани. Всеки родител е добре да почни, че прекалената строгост може само да усложни ситуацията и да накара детето да се отдръпне и затвори. Добре за децата е да знаят, че имат право на мнение както и на това да взимат самостоятелни решения, но също и че родителите са, за да дават съвети и да помагат.

Бъдете последователни

Дисциплинирането на децата изисква родителите да бъдат последователни, ако те не са такива, децата никога няма да разберат и научат кое е правилно и кое погрешно и неприемливо.
Много важно за дисциплинирането е възрастните да спазват дадените обещания. Винаги имайте предвид, че децата имат в главите си една специална зона, в която съхраняват всеки спомен за не спазените родителски обещания.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,983 преглеждания

Comments are closed.