• No categories

Четири рецепти за вкусни коледни бисквити

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


Снежни сови

owls

125 гр. меко безсолно масло

125 гр. пудра захар

1 яйце

1 ч.л. ванилова есенция

250 гр.  брашно

За украсата:

100 гр. цели бланширани бадеми

100 гр. печени бадеми на люспи

100 гр. бял шоколад (за залепяне на бадемите)

20гр. бял шоколадов чипс

50 гр. тъмен шоколадов чипс

Златен прах за декорация, годен за консумация (не е задължителен)

пудра захар за поръсване

тънки декоративни панделки за връзване

Разбийте маслото и захарта до получаване на бяла кремообразна маса, добавете към нея разбитото яйце и ванилията, а след това и пресятото брашно. Омесете меко тесто. Покрийте с прозрачно фолио тестото за бисквити и го оставете на студено за поне два часа.

След като добре се охлади го разточете на набрашнена повърхност с дебелина около 0,5 см. Изрежете овални форми с помощта на предварително изрязан шаблон от картон в две различни големини – по-големи и по-малки. Изрязаните формички наредете в тава, покрита с хартия за печене. Декорирайте с бадемите, така че да се оформят образи на совички с човки и всички необходими атрибути. (вижте картинката).

Ако ще използвате бисквитите за украса на елхата с помощта на сламка направете дупки в горната част. Изпечете бисквитите във фурната за 10-12 минути или докато ръбчетата им придобият златист загар. Охладете.

За декорацията използвайте шоколадовия бял и кафяв чипс, за да напарвите очички.

Поръсете с пудра захар и златен прах, и нанижете панделка или здрав конец, с който да окачите бисквитите на елхата.

 Бисквити с разтопен  снежен човек

melting-snowmen

200 гр. захарен айсинг

6 бели бонбона marshmallows

6 големи бисквитки

24 мини шоколадови зърна

6 солети

Безвредни хранителни бои

Сложете по една малка лъжица от захарния фондан върху предварително изпечени от вас или готови бисквити. Отгоре полейте с течна глазура от пудра захар и вода, аранжирайте солетите като ръце, декорирайте с безвредна боя разтопения снежен човек като му нарисувате лице и копчета. Използвайте шоколадовите зърна за копчета и нос, като предварително можете да ги потопите в различни цветове хранителни бои.

Бисквити с ментова глазура

recipe-image-legacy-id--849607_11

300 гр. пудра захар

½ ч.л. екстракт от мента

4 големи бисквити (най-добре домашно приготвени, за да са наистина големи)

шарени бонбони и захарни пръчици за украса

Смесете пудрата захар с екстракта от мента и толкова вода, за да получите гъста глазура. Залейте с нея бисквитите и направете ръбче от поръсени по края дребни бонбони и пъстри захарни пръчици. Оставете на хладно бисквитите, докато глазурата се втвърди. Ако ще раздавате бисквитите на децата, можете в средата на всяка с помощта на тънък шприц и оцветена глазура да изпишете името на всяко дете. След пълното изсъхване на глазурата и надписите, пакетирайте всяка бисквита отделно в целофан и декорирайте с красива панделка.

 Портокалово-кардамонени коледни печати

recipe-image-legacy-id--1159524_11

6 шушулки кардамон

200 гр. брашно

50 гр. оризово брашно

140 гр. масло

настъргана кора от един портокал (предварително добре измит)

100 гр. пудра захар, плюс допълнително за поръсване

1 жълтък

сладкарски печати

Отделете семената на кардамона от шушулките и ги стрийте в хаван, докато станат на фин прах. Смесете го с оризовото и пшениченото брашно, добавете нарязаното на ситни парченца масло и портокаловите корички и смесете всичко в кухненския робот. Добавете пудрата захар и разбъркайте с още няколко импулса, накрая добавете жълтъка и ако е нужно 1-2 с.л. студена вода. Тестото, което ще получите трябва да е твърдо. Покрийте го с фолио и оставете на студено.

Загрейте фурната на 180 градуса, покрийте тавата със сладкарска хартия. Разточете половината от тестото и изрежете кръгове с диаметър 8 см. С пръчица или сламка направете отвори, ако ще ги използвате за украса.

Ако разполагате с гумен сладкарски печат, можете да го отпечатате на всяка бисквита. Оставете бисквитите да си починат за около 30 минути и изпечете за 8-10 мин. до златисто. Оставете ги да се охладят и обилно ги поръсете с пудра захар, а след това с четка отстранете излишната, така че в отпечатъка да остане достатъчно пудра захар. Вържете им панделки и ги окачете на елхата или на друго място у дома преди Коледа.

 

рецептите са от www.bbcgoodfood.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,303 преглеждания

Comments are closed.