Четири най-чести причини и първа помощ при „Боли ме коремчето!“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

gastrit

Едно от най-честите оплаквания, с които децата ни „стряскат“ е от болка в коремчето. За тях това обикновено е болка, която не могат да локализират конкретно, нито да обяснят точно нейния характер. По-големите дечица дори често спекулират с болката в корема, защото добре осъзнават, че ние няма как точно да разберем дали тя е реална или е плод на въображението, породен от някакво емоционално неразположение.

Болката в корема при малките деца обаче, дори, ако имаме съмнение, че е измислена, не бива да се пренебрегва.

Как да разберем, че симптомът е реален и заслужава подобаващо внимание и лекарска намеса? И най-важното, как да различим коремна болка, свързана със заболяване от тази, която е предизвикана от нежеланието за хранене, от неподчинение на различните правила у дома или в детската градина, от умора или друг съпътстващ емоционален фактор, който може би пропускаме.

Коремните болки при малките деца най-често са съпътстващ симптом на редица бързопреходни състояния, но те могат да свързани и с някои сериозни заболявания.

Четири от най-честите причини за коремна болка при малките деца са:

Възпален апандисит

Това е и първата мисъл, която ни спохожда при болки в корема. Неговата клинична картина е доста специфична: силна, режеща болка, която първоначално се разпространява в цялата коремна област, а по-късно се локализира в долния десен ъгъл на корема и слиза към ингвиналната гънка и десния крак. Понякога болката е пронизваща и малките деца могат да се разплачат или дори да викат от болка. Телесната температура обикновено е повишена, налице са гадене и повръщане. Възпалителният процес протича бързо и може да доведе до интоксикация. При спукване на апендикса може да се получи усложнение и да се развие перитонит. При такова развитие, болката е по-трудно определима, което допълнително затруднява диагностицирането.

Първа помощ: При най-малкото съмнение за възпаление на апандисита е добре да се обадим на 112.
Лечение: Обикновено то е хирургическо. Операцията е рутинна, а възстановителният период сравнително кратък. Два часа след операцията, детето може да става и да се движи, а след 2-3 дни обикновено бива изписано от болничното заведение.

Коремна болка от храна

Друга честа причина за коремните болки при децата е прием на неподходяща, развалена или заразена храна. Тази болка причинява болка в корема, гадене и многократно повръщане, което бързо изтощава детето. Успоредно с това или няколко часа по-късно се появява диария, главоболие, обща отпадналост и значително повишение на телесната температура. Детето категорично отказва да приема храна, но изпитва жажда.

Първа помощ: Най-важното нещо, за което трябва да се погрижим е хидратирането. След всяко воднисто изхождане или повръщане е необходимо да предлагаме течности на малки порции през няколко минути.

Консултация с личния педиатър: Ако състоянието на детето позволява, трябва да посетим кабинета на личния лекар, ако не, да се консултираме по телефона, докато той може да ни посети.

Докато продължава повръщането е добре детето да не приема храна. След спирането на повръщането, да се предлагат малки порции течна или кремообразна храна на всеки 2-3 часа. Добре е да се предлагат оризови и овесени кашички, картофено пюре. След спирането на диарията, може да се предложат препечени залчета бял хляб, постно варено месо – риба и пиле, както и пилешки бульон.

Не бързайте с млякото и яйцата.

Болка в епигастриума

Обикновено тя е лека, но натрапчива и много неприятна. Детето съобщава за болка в горната част на стомаха или около пъпа. Това може да е симптом за гастрит, гастродуоденит, язва на дванадесетопръстника или пептична язва. За да облекчи състоянието си, детето може да седи превито или да лежи в ембрионална поза, като обгръща коленете си с ръце. При гастрит обикновена болките започват непосредствено след нахранване, а при гастродуоденит и пептична язва се изявяват и на гладен стомах, като след нахранване, болката отшумява. Детето може да изпитва тежест, да има киселини, уригвания, запек, а понякога и фонтанно повръщане.
При такива оплаквания е добре да се направи незабавна консултация с гастроентеролог и да се следва стриктно назначената диета.

Физиологична стомашна болка

Тя се наблюдава най-често при деца около шестгодишна възраст, когато настъпва период на бързо физическо развитие. Симптомите включват внезапна пронизваща болка, децата се свиват на две и притискат болезнения участък с ръце. Това най-често става по време на физическа активност и игра. Дискомфортът, който настъпва в десния или левия хипохондриум се дължи на дисбаланса по време на растеж. Вътрешните органи – черен дроб, бъбреци, далак, сърце – вече са се развили достатъчно, но съдовете зад тях все още не са достигнали пълната си зрелост. Това нарушава кръвоснабдяването и често предизвиква болка.

Първа помощ: Накарайте детето да си почине, да седне или да легне. Обикновено тази болка преминава бързо и без прилагането на каквито и да било медикаменти. Ако болката често се повтаря, направете консултация със специалист.

Как да се държим, ако детето ни съобщи, че го боли коремчето?

На първо място успокойте детето, обяснете му, че няма нищо страшно и следете поведението и реакциите му. Има деца, които имат нисък праг на търпимост и преувеличават оплакванията си. Други съзнателно търсят внимание или искат да постигнат конкретна цел, например, да си останат у дома, вместо да ходят на градина.

-        Какъвто и да е характерът на коремните болки, не поставяйте грейка върху корема и не давайте обезболяващи средства.

-        Поставете детето да легне, с глава на възглавница, за да е по-високо от гръдния кош и обърната настрани.

-        Разкопчайте дрехите, разхлабете коланчета и връзки по тях, ако има такива, за да може детето да диша свободно.

-        Запазете спокойствие, за да е спокойно и детето, докато ви посети лекар.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

47,359 преглеждания

Comments are closed.