Четенето за удоволствие решава проблема с функционалната неграмотност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Poster_Pohodat-2019-1На 2.04.2019 г. в Детския отдел на Столична библиотека беше отбелязан Международният ден на детската книга и началото на Националната кампания за насърчаване на детското четене „Походът на книгите“ в присъствието на официални гости, деца, родители и медии.

На пресконференцията от 10:00 ч. взеха участие: Велизара Добрева – председател на УС на АБК, Валентина Стоева – председател на фондация „Детски книги“, Марчела Борисова – зам. директор на Столична библиотека и Спаска Тарандова – изпълнителен директор на фондация „Глобални библиотеки“ и член на УС на ББИА.

Велизара Добрева започна с благодарности към партньорите, с които за осем години Националната кампания „Походът на книгите“ успя да достигне до повече от 15 000 деца от цялата страна, като припомни значението на възпитателната роля на четенето и цитира думите на Алберт Айнщайн, че ако искаме да отгледаме интелигентни деца трябва да им четем приказки. Марчела Борисова благодари за подкрепата от страна на българските спортисти, като припомни, че миналата година София е била Европейска столица на спорта и изброи многобройните инициативи на Столична библиотека в рамките на кампанията.

Вал Стоева от фондация „Детски книги“ представи кампанията „Европа чете“ и цитира данните на изследването, според което 73 милиона възрастни хора в Европа са неграмотни, а един на всеки десет ученици отпада от училище. Прогнозите сочат, че до 2020 г. това ще доведе до повишение с 30% на нискоквалифицираната работна ръка. Вал Стоева напомни, колко важно за справянето с функционалната неграмотност, развитието на интелектуалния потенциал, емпатията и социалните умения при детето е четенето. И при възрастните четенето за удоволствие поне по 15 мин на ден е по-важно  от  социално-икономическия произход. Спаска Тарандова обърна внимание на националния характер на инициативата „Маратон на четенето“ – част от кампанията, в което през 2019 г. ще се включат 100 библиотеки от 43 града и 40 села.

В празника, организиран от Столична библиотека, се включиха децата от детска градина „Х. Кр. Андерсен“, които пяха песни и рицитираха стихове, посветени на Андерсен и Международния ден на детската книга. Учениците от 149 СУ „Иван Хаджийски“ представиха драматизиция по приказката „Малката кибритопродавачка“.

Сред официалните гости на събитието бяха още: Цвета Караянчева –  председател на 44 Народно събрание, Емилия Станева-Милкова – народен представител от ПГ на ПП ГЕРБ, Амелия Гешева  – зам. – министър на културата, Диана Саватева зам. председател на Комисията по култура и медии към Народното събрание, Пенка Иванова директор на дирекция „Учебници и учебна документация“, Янка Такева председател на Синдиката на българските учители, Ваня Кастрева – началник на РУО – София,  и спортистите Симона Пейчева и Владо Николов. Всички те поздравиха децата и прочетоха кратък откъс от любима детска книга. Водещ на събитието беше известният спортен журналист и приятел на четенето и книгите Камен Алипиев.

През тази година в Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ ще се включат българските спортисти: Евгения Раданова, Нешка Робева Йордан Йовчев, Тити Папазов, Александра Жекова, Дойчин Боянов, Симона Пейчева, Кристина Драганова, Ренета Камберова, Ани Пейчева, Светла Иванова, Даниел Петров, Евгени Иванов, Влади Гюров, Тереза Маринова, Мария Киркова, Божидар Аврамов, Асен Великов, Екатерина Дафовска и др., които ще четат в детски градини и училища.

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална инициатива и се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство със Столична община и със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2-и април и продължава до 23-и април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

„Походът на книгите“ е част от Културния календар на Столична община за 2019 г., с финансовата подкрепа на Столична община.

Организатор: Асоциация „Българска книга“

Партньори: Столична община, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“, Столична библиотека, Регионално управление на образованието – гр. София, фондация „Детски книги“.

С медийната подкрепа на: БНР – радио София, Аз чета, Първите 7, Българска илюстрация, София играе, Jasmin.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

601 преглеждания

Comments are closed.