Български творци с номинации за „Малкия Нобел“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

13227229_281157032222499_3567688967307503609_n

Номинациите за престижната награда „Астрид Линдгрен” за 2017 бяха обявени по време на Франкфуртския панаир на книгата. В списъка попадат имената на писатели, илюстратори, организации, които са избрани от Шведския комитет по изкуствата измежду всички предложения, изпратени от отделните страни.

За първи път сред най-изявените имена в световната детска литература има и български представители . Това са писателката Юлия Спиридонова и художникът илюстратор Любен Зидаров.

„Малкия Нобел” е най-големия приз за детска литература. За него са номинирани общо 226 кандидати от 60 държави, като 63-ма от тях са включени за първи път. От българска страна  да определя и изпраща българските номинации е лицензирана фондация „Детски книги”.

Наградата „Астрид Линдгрен” отличава творби или дейности с висока художествена стойност, но освен това лауреатите трябва да са верни на човешките ценности, които е изповядвала легендарната шведска писателка.

„Дълбоко съм развълнувана и изключително благодарна на фондация „Детски книги“, че се грижи за детската литература в България и работи всеотдайно за популяризиране на четенето сред малките читатели и на българската детска литература по света“, коментира Юлия Спиридонова. „Самият факт, че сме в този списък, е вече награда и голяма чест за мен. Особено съм щастлива, че съм в компанията на Любен Зидаров и за мен това е сбъдната мечта, защото моето детство премина с неговите илюстрации. Той е един от най-големите магьосници в детската ни литература.“ 

Наградата в памет на Астрид Линдгрен е учредена от шведското правителство през 2002. Победителят ще бъде обявен на церемония в Националната библиотека в Стокхолм на 4 април 2017. „Вярваме, че 4 април ще е празник за българската детска литература“, коментират издателите на Юлия Спиридонова от „Кръгозор“ и добавят, че сама по себе си номинацията е голям пробив за България.

За първи път българи са номинирани за най-престижната световна награда за принос в детската литература – „Астрид Линдгрен“.

снимка Фейсбук страница на Юлия Спиридонова

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,301 преглеждания

Comments are closed.