Бизнесът иска отпадане на втората година майчинство

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

maichinstvo-k

Бизнесът иска да отпадне втората година по майчинство, заяви в ефира на Нова телевизия Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

В България имаме най-дългото майчинство – 410 дни. И по този показател сме №1 в ЕС. След тези 410 дни има още 12 месеца. И след това майките имат право на още два месеца допълнителен платен отпуск за сметка на тези, които нямат деца. Това се прави с цел да се справим с демографския срив. Въпреки това, след 2010 година, когато имаме високоплатено майчинско, следва срив. А преди това е имало увеличение, посочи още Велев.

„Не може да се справим със ситуацията. Няма кой да изработва парите за майчинство“, заяви той. Заради това бизнесът иска да отпадне втората година.

„Изчезваме като нация, защото все по-малко хора вкарват пари в бюджета. А се увеличават тези, които го консумират“, обяснява Васил Велев.

„Ако 380-те лева, които се полагат за втората година се дават за намаляването на таксите в яслите, ще стане различно. Бизнесът ще тръгне да ги прави“, допълни той.

„Това не е нужно“, коментира от своя страна финансовият министър Владислав Горанов пред bTV искането на бизнеса да отпадне втората година от майчинството. Горанов също така уточни, че догодина се запазва размерът на обезщетението за този период – 380 лв. на месец.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

1,547 преглеждания

Comments are closed.