Безценните малки неща, които трябва да правим за детето си всеки ден (интервю)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nestle 1_1

Замисляли ли сте се колко често показвате на децата си какво означават те за вас? В забързаното си ежедневие често забравяме да изговаряме мили и искрени думи към малчуганите си, а те се нуждаят от любов, грижа и малки жестове. Всяка прегръдка, всяка милувка и всеки жест на нежност към тях са сред безценните неща, които им помагат да растат и формират техния свят. От най-ранна детска възраст, с грижите, притесненията и всички емоции, които ни владеят, когато станем родители, ние кодираме тяхното бъдеще – физическо и психическо. Затова „Нестле Здравословно начало, здравословен живот Първите 1000 дни…” създаде кампания „Безценните малки неща“ , в която родителите споделяха с нас как дават обич и подкрепа на децата си, а д-р Пламен Масларски, педиатър с дългогодишен професионален опит ще ни даде няколко съвета, с които да отглеждаме едно здраво и щастливо дете.

Кампанията „Безценните малки неща“ носи послание за грижите и малките жестове, които оставят траен отпечатък в съзнанието на детето и му помагат да расте здраво и щастливо. Кои според вас са 5-те безценни малки неща, които да правим за децата ни всеки ден?
Д-р Масларски:
– да ги даряваме ежедневно с любов
- да бъдем отговорни
- да даваме личен пример за труд
- да бъдем постоянни в решенията си
- да ги образоваме ежедневно

Има ли грижи, които родителите слагат като приоритет през първите години на детето, но се оказва, че пропускат други, много по-важни за неговото израстване?
Д-р Масларски:  Много често родителите поставят различни и понякога непостижими цели за своите деца, което ги кара да се чувстват, че не могат да се справят и това ги депресира. В стремежа да запълват времето с различни занимания ,родителите правят най- голямата грешка да спрат да общуват със своите деца и да прекарват повече време с тях.

За повечето родители двете най-чувствителни възрасти на тяхното дете са първата година от неговия живот и пубертета. Виждате ли връзка между принципите на отглеждане в ранна възраст и тежестта на пубертета?
Д-р Масларски:  С раждането на детето, поемаме отговорност за всички свои действия и те имат отражение върху развитието му. Както през първата година, така и в годините на пубертета най-важно е да бъдем близо до детето и да му вярваме.

 nestle 2_2

Може ли режимът на хранене да се отрази на психологическото и физическото развитие на детето? (има ли връзка между лошите хранителни навици и поведението)
Д-р Масларски: Храненето е важна част от развитието на детския организъм – през първите месеци кърмене, след това спазване на принципите за рационално хранене, избягване на храни, които имат консерванти, подсладители и други вредни за човешкия организъм добавки. Ако не се спазват принципите за рационално хранене е възможно да се отключат много соматични заболявания като диабет, затлъстяване, хипертония и други, които водят до сериозни психологични проблеми при децата.

Къде е границата между показването на любов и привързаност и възпитанието в посока изграждане на добри навици?
Д-р Масларски:  Границата е в авторитета на родителите, постоянството и непрекъснатата връзка родител-дете.

Вярно ли е, че през първите месеци от живота на детето бащата сякаш „няма интерес“ към него, защото не може да си комуникира с малкото дете?
Д-р Масларски:  Ролята на бащата е много важна от самото начало. Още през бременността бащите посещават заедно с бъдещата майка уроци за раждане, хранене и отглеждане. Но в първите месеци най-важна е ролята на майката. Тя трябва да бъде до детето непрекъснато. Има притча, която казва, че ролята на майката до първата година на детето е да изкачат един връх. Тогава идва голямата роля на бащата да показва, какво се вижда от върха. Тук е много важна и ролята на останалите в семейството – баба, дядо, леля, вуйчо.

nestle 3

Как бащите да се справят с това?
Д-р Масларски:  С взаимно допълване.

Това интервю беше реализирано с подкрепата на: 

nestle logo

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,414 преглеждания

Comments are closed.