Бебешки рецепти с нови вкусове за деца над девет месеца (втора част)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
zakuski-za-bebeta

С порастването бебето проявява все по-голям интерес да се храни с вас, а споделянето на обща трапеза без съмнение е едно от най-важните неща в съвместния живот на всяко семейство. Наред с това, по този начин така се създават здравословни хранителни навици за цял живот.
Следващите няколко рецепти са за деца навършили 9 месеца, но те са прекрасни и за всеки един член на семейството, независимо от възрастта му.

(Посочените количества са за 1 порция, увеличете количеството на продуктите, според броя на хората, които ще се хранят)

Агнешко с макарони

Рецептата е отличен източник на желязо, витамин С и В.

Продекти:

200 грама ситно смляно агнешко месо

1 малка глава червен лук, ситно смляна

3 домата, обелени и нарязани

4 печурки, измити и нарязани

1/2 чаена лъжичка суха мащерка

150 мл вода

30 грама дребни макарони или спагети

Задушете смляното месо и лука с малко вода в дълбок тиган за няколко минути, докато остане само на мазнина (тази, която месото ще пусне е достатъчна).  След това добавете доматите, гъбите, мащерката и посочената в рецептата вода. Разбъркайте, и оставете ястието да се задушава още 15 минути. Накрая добавете макароните и варете още 10 минути.

Бебешки палачинки с моркови

Тези малки палачинки са чудесен за бебето в периода, в който то започне да се храни самостоятелно с твърда храна. Богати на желязо, калций, и бета-каротин.

Продукти:

100 грама брашно

150 мл мляко

1 яйце

1 чаена лъжичка зехтин

50 грама ситно настъргани моркови

Пригответе тестото за палачинките по обичайния начин, а настърганите моркови прибавете накрая. Загрейте няколко капки олио на дъното на тиган за палачинки и опечете палачинките. Сервирайте с извара или прясно безсолно сирене, плодови или зеленчуци.

zelenchuci_na_furna_sas_sirene


Сьомга с броколи и картофи

Тази рецепта съдържа омега 3 мастни киселини, добър източник на витамин С и желязо. Вероятно ще стане любима на всички членове в семейството.

Продукти:

1 голямо парче филе от сьомга

парче лимонова кора

250 мл краве мляко

2 /3 картофи, обелени и нарязани на парчета

2/3 големи розички броколи

1 чаена лъжичка масло

15 грама брашно

Поставете сьомгата, лимонова кора и млякото в тенджера и ги оставете да покъкрят заедно поне 10 минути. Извадете сьомгата и я поставете в тавичка. След това намачкайте на едро предварително сварените картофи. Разтопете маслото, в което запържете брашното до златисто и заедно с млякото от варенето на рибата, направете сос бешамел. Сварете броколито на пара за няколко минути и го прибавете при рибата, залейте с топлия сос и най-отгоре покрйите с картофеното пюре.
Запечете ястието за 15-20 минути на 190 градуса или за повече ако готвите за цялото семейство.

Френско грозде и боровинки 

Чудесен десерт за бебета около годинка, богат на витамин С.

Продукти:

100 гр боровинки

100 гр червено френско грозде

1 чаена лъжичка захар

50 грама пълнозърнесто брашно

20 гр фини овесени ядки

30 гр масло

20 гр кафява захар

Смесете плодовете със захарта и ги поставете в малка, намазана с масло тава. От маслото и брашното направете трохи и смесете с овесените ядки и кафявата захар, след което поръсете с тях плодовете в тавичката. Печете 30 минути при 180 градуса. Охладете десета, а преди сервиране го гарнирайте с кисело мляко или извара.

Вижте Бебешки рецепти с нови вкусове за деца над 9 месеца (част първа).

По материали от www.babycentre.co.uk

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бебешка кухня

Етикети:

7,472 преглеждания

Comments are closed.