Бебе, родено у дома в тежко състояние

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sheinovo

Вчера медиите разгласиха случая на бебе, родено в домашни условия, което в последствие е прието в АГ „Шейново“ в София в много тежко състояние. Новороденото момченце е с тежка инфекция и дихателна недостатъчност.

За случая съобщават лекарите от „Шейново“, които също обвиняват ръководството на болницата за укриване на случая, съобщава bTV. Притесненията им са, че именно те ще носят отговорност, ако майката или детето починат.

Родилката е 31-годишна жена. Тя и бебето й са постъпили в болницата в неделя, след като бебето се е родило в дома на майката. Майката също е в тежко състояние.
Лекарят, углавяващ неонатологичното отделение в болница „Шейново“ д-р Донка Узунова обясни пред медиите, че е имало риск за живота на новороденото момченце.

„Очаквахме да е просто охладено или да не се е разплакало добре, но истината е, че беше в тежка дихателна недостатъчност и с тотална цианоза”, казва д-р Узунова.

Родителите са обяснили на лекарите, че са искали просто да останат в дома си до последния момент преди раждането. По думите на майката бебето е изродено от бащата. „Бяхме двамата със съпруга ми, детето се роди вкъщи. Той направи всичко възможно, за да ни помогне. И след това дойдохме в болницата, но няма да коментирам как е преминало раждането”, обяснява пред bTV майката.

Майката обяснява само, че бащата е акуширал, дори направил разрез, за да може бебето да излезе по-лесно. „Това е разрез, който се прави на външните полови органи, за да се роди по-лесно бебето. Даже след това този разрез е зашит – пациентката казва, че затова нещо е помагал съпругът й. Освен това пъпната връв беше пломбирана с клапа, която се използва в болниците. Затова ние предполагаме, че има намеса на трето лице, като най-често това са дулите”, обяснява изпълняващият длъжността директор на АГ „Шейново“ д-р Румен Велев.

Няма доказателства дали третото лице, присъствало на раждането е било дула или друго медицинско лице, но се предполага, че не бащата, а имено третото лице е извършило израждането, разреза и клампирането на пъпната връв. Д-р Велев уточни още, че Министерство на здравеопазването вече е уведомено за случая.

Още:

dad-at-birht-doctor  Раждането на живота през очите на един татко

pregnant_red_dress  Методи за подготовка за раждане

maika%20i%20novorodeno  Химията на естественото раждане


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Раждане

1,061 преглеждания

Comments are closed.