Масово тормозят родилките в АГ отделенията у нас

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_132280757Родилките у нас масово са подложени на вербално, емоционално и дори физическо насилие, изразяващи се в грубо отношение, заплахи, хокане, крещене и преднамерено унижаване.

За това се сигнализира в отворено писмо от сдружение “Родилница”, изпратено до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

От организацията настояват да се извърши независима международна оценка на предлаганите грижи в родилните отделения в страната, за да се види дали нивото им отговаря на световните тенденции.

Такава оценка може да се извърши по критерии, предоставени от Световната здравна организация и успешно приложени в редица европейски държави.

“Родилница” организира кампания срещу насилието над родилки в болничните заведения, като дефиницията за насилие включва и физическата, и вербалната му форма.

Най-често срещаните прояви на насилие над раждащи са небрежността или отказът от грижи, физическото и емоционалното насилие. Пример за небрежност е, когато жените са оставени да раждат без подкрепа в рамките на медицинската институция.

В много случаи се споделя за акушерки, които са заявили, че не желаят да ги безпокоят родилки с напъни, защото спят, гледат телевизия или си говорят помежду си и в резултат няколко от бременните раждат без професионална помощ.

Проявата на небрежност се използва също и като системно наказание и средство за разубеждаване при несъгласие с акушерската система. Вербалното или емоционално насилие включва грубо отношение, заплахи, хокане, крещене и преднамерено унижаване. Физическото насилие може да включва шамаросване на раждащата по време на напъни през лицето или по тялото, натискането на ръцете и краката й, за да лежи по гръб, администрирането на медикаменти за ускоряване на раждането без индикация.

Ето и няколко фрапиращи примера, споделени от “Родилница”, които са случки от реални раждания в български болници!

“Никой не те пита дали искаш!”

“Млъкни, спри да викаш, ще ме уволнят, ако разберат какво правя.”

“Ще направя така, че да родиш за два часа, но кажи на мъжа си да не ми носи бонбони, достатъчно събрах днес. Не казвай на доктора!”

“Лекарката ми каза да не заспивам, защото щяла да ми вземе пари и за хотел. А когато поисках нещо за болката, тя ми каза, че няма да ми даде, защото съм ревяла.

“Когато направих спонтанен аборт през нощта, дежурната сестра ми каза: – И к’во? Сега ли искаш да ти направим кюртаж? Докторът спи, а и е пиян. Чакай до утре сутринта.”

“Стига си вила като мастия. Ей сега ще го изцвъкаш като л…но.”

“- Може ли да ми донесете бебето? – Не може. Бебетата нямат работа при майките!”

“- Сестра, уредът ви пищи. Крачето на бебето ми се надува! – Ама какво ме занимавате с глупости! Сега съм в почивка.”

“- Няма ли да я измием първо? – Не, после ще миеш. Сега ще я зашия, че почва след малко второто полувреме. После вие я оправяйте!”

Източник: news7.bg

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

9,892 преглеждания

Comments are closed.