9 неща, на които искам да науча детето си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_happy-child-running.jpg

Има много неща, на които учим децата си. Повечето от тях са малки, практични уроци, които са ни необходими в ежедневието. Но има и такива, които могат да помогнат на детето ни да бъде щастливо и успешно. 

Прави, каквото обичаш
Повечето хора, малко или много, са принудени да правят неща, които не обичат и по-голямата им част от живота преминава в това да изкарват достатъчно пари, за да се грижат за семейството си. Ясно е, че има и неща, които се налага да правим, но трябва да научим детето ни да използва всеки миг, в който може да прави това, което обича. 

Вслушай се в собствения си глас
Много хора преминават през живота, без дори да са разбрали кои са всъщност. Тяхното мнение е повлияно от това, което чуват от радиото и телевизията. Следват тълпата и нямат собствено мнение. Трябва да покажем и да кажем на детето си, че е важно да има собствено мнение, макар то да се различава от това на масата хора и да бъде такова, каквото е, а не да подражава на другите.

Осмелете се да бъдете различни
Не взимайте решения, които са базирани на масовото мнение. Ако сърцето ви тегли в друга посока – просто го последвайте. Хубаво е човек да бъде индивидуалист и да бъде уникален по своята същност. Ние всички сме такива, но повечето хора се страхуват да го покажат. Трябва да научим детето си да бъде самоуверено и да уважава себе си,
за да може да бъде такова, каквото е.

Не оставяйте другите да решават какво е добре за вас и какво не
Или пък да ви казват дали това е добре за вас или не. Ако наистина искате нещо, трябва да се опитате да го постигнете, независимо какво казват другите. Трябва да обясните на детето си, че ако човек иска нещо достатъчно силно, нищо не може да го спре да го постигне.

Позволете на себе си да се провалите
Единственият начин да избегнете провала е никога да не рискувате. А най-голямата награда получават тези, които рискуват. Това разбира се, не означава да сте безразсъдни, но да не се страхувате да рискувате и да вярвате достатъчно в себе си. Децата трябва да знаят, че не винаги ще имат успехи, но точно провалите в живота ни правят по-силни и ни карат да продължим да се борим и да вярваме, че ще успеем.

Отнасяйте се с другите така, както искате и с вас да се отнасят
Важно е да покажете на децата си, че ще получават това, което дават. И не могат да очакват да се държат добре с тях, ако те самите не са се държали добре с някого. Не трябва да бъдем самовглъбени и да не обръщаме внимание на другите.

Оставете време за размисъл
Прекарваме толкова много време правейки нещо, че понякога не си позволяваме да бъдем ние самите. Подсъзнанието ни работи непрекъснато. Вслушвайте се във вътрешния си глас и ще видите, че той може да ви даде отговор на проблемите ви. Той знае вътрешните ви желания и усеща как се чувствате. Иначе никога няма да разберете кои сте всъщност и какво наистина искате.

Дръжте на думата си
Важно е децата да знаят, че когато кажат, че ще направят нещо, трябва да го правят. Това, разбира се, се учи най-добре като и самите вие, като родители, държите на думата си. Това е едно от най-важните неща, които вдъхва доверие в хората и е нещо, което всеки човек трябва да притежава.

Казвайте „Обичам  те” на тези, които са около вас
Направете го днес, сега! Не трябва да го отлагате. Това са много силни думи и не трябва да пропускаме възможността да ги кажем на хората, които обичаме.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,217 преглеждания

Comments are closed.