7 вкусни рецепти с елда за бебета и малки деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Гречка или както е по-популярна – елдата е зърнена култура, богата на магнезий, манган и фибри. Най-същественото при нея е, че протеинът й съдържа осемте незаменими аминокиселини, включително лизин и не съдържа глутен.

Елдата може да бъде една от първите храни, с които да захраните бебето след навършване на 6 месеца, като за целта трябвада я приготвите на фина каша.

Елдата се сварява за около 15 минути, обикновено в съотношение 1:2.

elda2

Елда със сирене и масло

Почистената и измита елда се вари в съотношение 1:3 за около 15 минути. Сваля се от котлона и се захлупва с похлупак, като остава така още 10 минути.

Докато е още топла се прибавя чаена лъжичка масло и обезсолено сирене. За по-малките бебета е добре да се пасира.

Супа от елда

1 к.ч. елда
½ литър подсолена вода
1 глава лук
2 средно големи моркова
парче целина
2-3 скилидки чесън

Елдата заедно с лука, морковите, целината и чесъна се сварява, след което се пасира и се подпрова със ситно нарязан магданоз и пресен босилек.

Крем супа от тиквички и елда

2 с.л. масло
1 стрък праз
2-3 тиквички
3 с.л. елда
2 скилидки чесън
щипка мащерка – суха

2 с.л. кисело мляко
1 ч.л. брашно

Задушете ситно нарязания праз в маслото и прибавете мащерката, залейте с  гореща вода  и когато заври добавете нарязаните на ситно тиквички и добре измитата елда. Накрая прибавете чесъна.
От киселото мляко и брашното пригответе топла застройка и добавете към супата. Пасирайте и сервирайте с малко магданоз.

Ако не сте привърженик на брашнените застройки можете да сервирате супата с 1 ч.л. заквасена сметана за порция.

Доматена супа с елда

1 купичка настъргани пресни домати
1 малък морков
1 ч. л. олио
щипка сол
1 кафена чашка елда
магданоз

В завряла вода, към която са прибавени олиото и солта се слагат елдата, настъргания морков е доматите. Когато елдата стане готова, супата се отстранява от котлона и се добавя ситно нарязания магданоз. Може да се гарнира с съжичка натрошено обезсолено сирне или настърган жълтък, ако детето вече е захранено с него.

Елда с моркови и домати

200 гр елда
1 глава кромид лук
3 моркова
2 домата
50 мл зехтин
1/2 връзка магданоз

Настърганите лук и морков се задушават в мазнината, прибавете добре почистената и измита елда и залейте с около 750 мл вода, добавете солта. ука и морковите и ги минавате на блиндер. Задушавате ги в предварително загрелия зехтин. Варете на умерена температура около 10-тина минути, след което добавете настърганите домати. Когато се разпукнат добре зрънцата на елдата свалете от котлона, добавете магданоз и похлупете ястието за още 10 минути.

Мусака с елда (подходяща за по-големи деца)

250 гр. елда
2 глави кромид лук
6 – 7 по-големи картофа
50мл. зехтин или олио
300 мл настъргани домати
магданоз
чубрица
сол

За заливката:

3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко

Елдата се сварява в около 500 мл вода за около 15 минути. Отцежда се. През това време лукът се задушава в малко зехтин и вода. Добавя се отцедената елда, посолява се и леко за запържва за около 10 минути. След това се прибавят настърганите домати, чубрицата и босилекът. Оставя се  да поври на тих огън за около 5 минути. През това се приготвят картофите както обичайно за мусака – нарязани на ситни кубчета или на тънки слайсове.

Картофите и елдата с лука се смесват, разбъркват се добре и се добавя ситно нарязаният магданоз. Долива се вода колкото да покрие картофите. Пече се на 200 градуса в продължение на 30-40 минути или до омекване на картофите. Когато картофите са готови се прави заливката заливката и се пече до получаването на златиста коричка.

Десерт от елда и плодове

1-2 супени лъжици елда
2-3 ябълка, круша или банан или други сезонни плодове – сини сливи, череши, праскови, кайсии

Сложете елдата в 150 мл вода да заври на котлона. Нарежете плодовете на ситно и ги добавете към елдата, 5 минути след завирането, с изключение на банана. Охладете и сервирайте. Ако бебето все още не е свикнало с по-груба консистенция – пасирайте.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

42,515 преглеждания

Comments are closed.