7 причини да пазим детето в себе си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
deca-uroci-roditeli

Децата са мъдрите наши учители, чиито уроци, ние възрастните, получаваме даром, но рядко оценяваме и прилагаме в живота си. Ето седем такива прости, но мъдри урока, на които е добре да са поучим от собствените си деца.

1. Децата умеят да се радват на малките неща в живота си.
Те са чистосърдечни и искрени, могат да се забавляват дълго време, с нещо съвсем незначително, като например да похапват бонбони, да прегръщат мама, да се покатерят на количката в супермаркета.

2. Децата са невероятни оптимисти.
Децата се отказват трудно. Когато искат да постигнат нещо, те опитват отново и отново и така докато не успеят да изкачат катерушката, да уцелят баскетболния кош. Те са готови на всичко, докато намерят начин да постигнат това, което са решили. За разлика от тях, ние възрастните по-често сме склонни да се откажем още при първото затруднение.

3. Децата са фантазьори и мечтатели.
Те живеят в един цветен и пълен с всякакви фантазии свят, в който дори най-невъзможните неща са възможни, защото децата вярват в чудеса. Ето тази вяра често липсва на възрастните, за да постигат с лекота всичко онова, което биха искали.

4. Децата са честни и откровени.
Обикновено децата са болезнено откровени и честни. Ако някое дете прибегне до лъжа, то вероятно иска да прикрие някоя беля, но никога не би излъгало, за да получи облага или подтиквано от лоши чувства.

5. Децата живеят в настоящето.
На децата не им се налага да пестят за нов смортфон, кола или къща. Те взимат от живота всичко в настоящата секунда, без да се притесняват от това какво ще бъде утре. Те просто се радват на всеки нов ден, така сякаш утре не съществува.

6. Децата на робуват на вещите.
Възрастните истински страдат ако загубят или похабят някоя своя вещ. Никое дете не е така крайно обвързано с вещите си. Те са в състояние да си играят и частите на вече счупената играчка или съвсем естествено да си поискат нова.

7. Децата не различават злото и затова не се страхуват от него.
Децата имат способността да игнорират лошите случки в ежедневието си, те ги възприемат като случайна даденост, която след като се е случила веднъж, едва ли ще се случи отново.
източник: www.vospitaj.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

978 преглеждания

Comments are closed.