7 неща, които да направим, ако планираме бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pregnant_field

Ако планираме да имаме бебе, значи е дошъл момента за някои промени в начина ни на живот. Кои са най-важните неща, които да свършим преди да се появят двете чертички на теста за бременност? Има ли задължителни стъпки, които трябва да минем преди да се впуснем в приключението родителство? Има! И ние ви ги даваме, така както ни посъветва и лекаря! 

№ 1. Отслабнете (ако имате излишни килограми)

Ако имате килограми в плюс, съветът на лекарите е да се лишите от тях преди за забременеете. Изследванията сочат, че майките с наднормено тегло преди бременността страдат по-често от усложнения по време на бременността и след нея. Посъветвайте се със специалист по здравословно хранене и отслабване и започнете да се движите повече. И още един съвет за хранене: ограничете от диетата си рибите, които ви носят като екстра живак, като риба-меч и кралска скумрия. Направете си дезинтоксикация с чайове и прясно изцедени сокове.

Кога да го направите? Би било идеално, ако това стане около една година преди зачеването или веднага след като започнете да мислите за бебе – защото отслабването отнема време, както и затвърждаването на здравословните навици.

№ 2. Спрете да пушите

И накарайте партньора също да го направи. Бебетата, които поемат тютюнев дима директно от мама или пасивно (ако някой друг наоколо пуши) за застрашени от много неприятни ефекти, на които не бихте искали да излагате собственото си дете. Колики, нервност, хиперактивност, неспособност да се концентрират, склонност към агресивно поведение и свръхчувствителност – това са само част от страничните ефекти на пасивното пушачество в бебешка възраст.

Кога? Между 8 и 10 месеца преди планираното зачеване, за да се отърсите от навика и необходимостта да запалите и да сте сигурни, че когато бебето е на линия, няма да имате внезапни пориви да „запалите една, но само една“.

№ 3. Прегледайте се при гинеколог

Отидете при гинеколога си (сега е момента да си намерите, ако нямате такъв) и обсъдете с него желанието си. Лекарят ви трябва да ви прегледа и да установи евентуалното наличие на проблеми, които би трябвало да се отстранят преди да забременеете. Отидете при личния си лекар, ако по принцип страдате от някакви заболявания като диабет, високо кръвно налягане, хемофилия и прочее.

Други изследвания, които е препоръчително да направите в този период са за евентуалната липса на някои нутриенти (калций, желязо), хронични инфекции и т.н. Както и да попитате дали лекарствата, които евентуално приемате са съвместими с бременността.

Кога? 7 месеца преди забременяване – време, за което би трябвало да се справите с каквито и да било леки здравословни проблеми. 

№ 4.Отидете на зъболекар

Зъбите и венците са едни от най-големите жертви на бременността, защото преминават през най-бурни промени, свързани с бушуването на хормоните, увеличеното кръвообращение, изтеглянето на калций и желязо от тялото ви в посока бебето и т.н.  Всички налични проблеми в устата ви трябва да бъдат излекувани преди бременността, защото тя и без тях е тежко бреме за оралното ви здраве.

Кога? Около 5 месеца преди планираното зачеване.

№ 5. Спрете противозачатъчните

И продължете да се пазите по друг не-хормонален начин. На тялото ви може да му отнеме повече време да се изчисти от допълнителните хормони, които е натрупало в периода на хормонална контрацепция (каквато са противозачатъчните хапчета и хормонални спирали). Добре е  преди да заченете да възвърнете естествения си цикъл, за да опознаете тялото си по-добре преди да подходите към зачеване. Спирането на противозачатъчните ще помогне на ендометриалната тъкан да възстанови нормалната си дебелина, което ще улесни по-нататъшното  имплантиране на ембриона в матката.

Кога? 3 месеца преди планираното зачеване.

№ 6. Започнете да приемате фолиева киселина

Фолиевата киселина е хранителен елемент, който ни прави здрави и красиви и който би трябвало да се съдържа в храната, която приемаме, но понеже живеем в съвременен свят, в който плодовете и зеленчуците се транспортират от единия край до другия и докато стигнат до масата ни, са загубили повечето си хранителни вещества, ние не приемаме почти никаква фолиева киселина (тя се съдържа само в пресни плодове и зеленчуци). От друга страна, липсата й в комбинация  с бременност не дава добри резултати, защото  води до малформации при гръбначния стълб у бебето – от съвсем леки до тежи и несъвместими с живота. Не искаме това за себе си и бебето си и затова приемаме фолиева киселина на таблетки и то от няколко месеца преди така планираното зачатие, защото когато то стане реалност, фолиевата киселина вече е необходимост, която трябва да се съдържа в тялото ни.  

Кога? Около 3 месеца преди планираната бременност.

№ 7 Избягвайте алкохола.

Пропуснете чашата с вино след вечеря – това е добър навик, който да си създадете  и за след това, когато сте бременни. Може би чаша-две веднъж на десет дни няма да ви навреди, но не и всеки ден. Това носи рискове за бременността ви и за бебето.

Кога? Когато започнете да опитвате да забременеете. 


Източник: http://www.parenting.com/


Подобни статии:

getty_rm_photo_of_sperm_fertilizing_egg  Зачеването: от яйцеклетката до ембриона

beautiful_brunette Ранни признаци на бременността

ovulation-signs  Физиологични признаци за овулацияю

7c89238cd840a89d2eb596e862649b0a_big  Йога за забременяване?

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

13,694 преглеждания

Comments are closed.