7 неща, които децата не е нужно да научават

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Склонни ли сте да споделяте прекалено често и прекалено много информация с децата си? Вижте в кои седем ситуации е наистина по-добре да замълчите, отколкото да споделите:

purvite7

purvite7-roditeli-deca


1. Децата няма нужда да знаят какво мислите за техните учители

Не е нужно да се преструвате, че харесвате прекалено учителите на децата си, нито да твърдите, че те са перфектни, още по-малко ако това не е истина. Ако трябва да вземете отношение, поради факта, че детето ви се оплаква от свой учител, е достатъчно да подчертаете положителните му качества, без да се опитвате да го фаворизирате. И, разбира се, въздържайте се от коментари относно качествата и характера му или се концентрирайте само върху положителните.

2. Децата не ги интересува кое колко струва

За да израснат финансово грамотни, децата не е нужно да бъдат товарени с информация за ипотеката или колко е струвала семейната почивка. Споделянето на свръхинформация, свързана с финансовото положение на фамилията може да накара децата да се тревожат финансовите ви проблеми, а те най-малко трябва да бъдат засягани от финансовия стрес, защото обяснимо не могат да помогнат по никакъв начин. От друга страна е добре децата да не споделят финансова информация относно семейния бюджет с връстниците си или със случайни познати. Запазете финансовите си дела – успешни или неуспешни за себе си. Те нямат пряко отношение към възпитанието на децата.

3. Децата не бива да чуват лоши думи от вас по адрес на партньора ви

Колкото и перфектно да е едно семейство, има моменти, в които всеки показва някой и друг недостатък. Никой не е съвършен в края на крайщата. Но ако вие сте разочаровани от съпругата или съпруга си, не е нужно да завличате и децата си в това разочарование. Коректно би било да споделите с детето си, че няма съвършени хора, затова и взаимоотношенията не са съвършени. Това трябва да стане без да се опитвате да споделяте открито негативното си отношение към партньора. Да развеете „мръсното бельо“ на другия родител пред собственото си дете само ще подтисне детето и ще породи у него неоснователни колебания в собствените му чувства и емоции.

4. Няма нужда да споделяте с детето си с колко килограма трябва да отслабнете

Почти няма майка, която да не е на диета, да не посещава йога, фитнес или пилатес, с цел да свали онези заветни няколко последни килограма, делящи я от идеалното тегло. Но това изобщо не интересува децата и няма нужда да бъде споделяно стях. Те така или иначе да свидетели на лютата ви битка за един размер по-малки дънки, не е нужно постаянно да слушат вашите перипетии по въпроса. Най-малкото, защото по този начин единствения ефект, които ще постигнете е, да им насадите вашите собствени комплекси и да ги обзаведете в пубертета с пълната гама неудовлетворяващи чувства, свързани с техните тела. Това е от особено голямо значение за дъщерите.
Достатъчно е да следвате устойчиви здравословни навици – ежедневна гимнастика, правилен режим на хранене, спорт и почивка, за да възпитате правилно отношение у децата към телата и здравето им.

purvite7


5. Децата не бива да научават, какво мислите за родителите на техните приятели

Може и да си мислите, че онова, което си говорите с най-близките си остава зад стените на дома ви, но трябва да сте наясно, че дори когато сте сигурни, че децата ви нищо не са чули, те вероятно са чули достатъчно и са напълно наясно за какво си говорите. Затова да клюкарствате за ваши познати, роднини или за родителите на другарчетата им е крайно неприемливо. Ако децата са свидетели на такова отношение, те задължително рано или късно ще започнат да обсъждат хората от своя социум по същия начин, както са видели или чули да го привите вие.
Много е важно децата да бъдат научени да се отнасят уважително към останалите хора от обкръжението си, независимо, че може и да не ги харесват.

6. Задръжте подробностите за сексуалния си живот за себе си

Всяко следващо поколение е все по-разкрепостено по отношение на интимната близост и секса и за да обясните на децата деликатните теми не е нужно да използвате примери от живота на пчеличките и птичките, но това съвсем не означава, че трябва да им привеждате примери от личния си интимен опит и живот. Първо, защото повече деца фаворизират родителите си и не искат дори да си представя, че техните родители са като всички останали и имат интимен живот и второ, тези преживявания са само между вас и вашия партньор, така че най-добре да си останат само за вас. Децата не са вашия психотерапевт или най-добра приятелка, която с любопитство и търпение да слуша за преживяванията ви в спалнята. Децата са си деца, те искат да запазят идеалистичната си представа за вас максимално дълго, затова не им я отнемайте преждевременно. Ако ви е нужна помощ по темата на пазара има много литература, която ще ви свърши отлична работа.

7. Децата не се интересуват от грешките и извиненията ви

Децата трябва да растат с ясното съзнание, че родителите са обикновени хора, които правят грешки, разболяват се, провалят се и това е нормално. В дадени случаи е полезно децата да са наясно с тях, но да ги товарите непрекъснато с информация е твърде тежко бреме дори за най-устойчивите деца. Нека се наслаждават на детството си, без да е необходимо непрекъснато да понасят вашите оправдания и извинения. „Извинявай“ и „Прости“ са вълшебни думички, но прекалената им употреба може повече да навреди, отколкото да помогне, затова бъдете пестеливи в използването им.

текст и адаптация от parentsociety.com: Нели Терзиева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

35,376 преглеждания

Comments are closed.