7 безценни урока, на които родителите трябва да научат децата си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

roditeli-deca

Да научим децата си на основните житейски ценности е основна родителска кауза. Нито експертите в министерствата, нито учителите в училище са длъжни да правят това и родителите не бива да го очакват. Всеки родител трябва да поеме тази отговорност за своите деца и да предаде тези житейски уроци, също както семейните реликви преминават от едно поколение в ръцете на следващото.

1.       Да казват винаги истината

Честността има висока стойност, тя именно е основата на всички други житейски ценности. Децата от най-малка възраст трябва са знаят, че лъжата по не е приемлива по никакъв начин и при никакви обстоятелства.
Истината трябва да е основната ценност в живота на всеки човек, на всяко семейство, тя трябва да е и основата върху която са стъпи всяко друго знание, ценност и опит. С нейна помощ ще се изградят важните за всеки член на едно семейство  доверие и уважение.

2.       Да уважават родителите си

Ако децата не са научени да уважават родителите си, те няма как да се научат да уважават когото и да било в живота си. Това не означава, че трябва винаги да се съгласяват с вас, с това което правите или казвате, но дори когато споделят различни от родителските възгледи и позиции, те трябва да се отнасят с уважение и респект и ако се налага аргументирано да защитават своите позиции.

3.       Да могат да обичат

В едно семейство не винаги всичко върви по мед и масло, понякога някой може да не харесва свой роднина заради конкретна постъпка или мисъл, но винаги трябва да се поддържа усещането за взаимност и обич. Децата ще се научат да обичат ако ежедневно усещат обич, когато получават цялата безусловна родителска обич. Само тогава те ща са и способни да я дарят на своите братя и сестри.

4.       Да се стараят

Всяко дете има свои индивидуални способности, които могат да се изявят само когато има условия за това. За да развие едно дете пълния си потенциал, трябва да бъде поощрявано и вдъхновявано. Дори и най-малкото усилие, което положи детето трябва да бъде забелязано и последвано от похвала, това е начинът детето да продължи да се старае, а това да му донесе следващото лично постижение.

5.       Да са търпеливи

Да бъде търпеливо и последователно едно дете, не винаги е възможно. Но колкото повече родителите се стараят да възпитават чувството му на търпение и уважение към околните, толкова вероятността неговите усилия да се увенчаят с успех нараства.
Търпението е и ключът към балансиран и здравословен начин на живот.

6.       Да са благодарни

В съвременното общество властват материализма и прагматизма, именно заради това истинската благодарност има толкова висока стойност. Учете децата си да бъдат благодарни, независимо от обстоятелствата. Без значение колко лоши неща може да се случат, винаги има поне една причина да бъдем благодарни.

7.        Никога да не се отказват

Дори когато човек трябва да се откаже от нещо, трябва да е последователен и решителен и да се се отказва от намеренията си. Например: Ако човек реше да се отказва от вреден навик – не трябва да се отказва, а да продължи докато постигне крайната си цел.

 

www.purvite7.bg

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,679 преглеждания

Comments are closed.