7 безмесни ястия за деца от 1 до 5 годинки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

(Тези рецепти са от книжката на Първите седем „55 рецепти за деца от 1 до 5 години“)


ogreten-s-kartofi_k
Картофен огретен

Продукти:

500 гр. картофи
3 яйца
250 гр. сирене
300 гр. кисело мляко
сол
масло
кашкавал/пармезан за поръсване
магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Сварете картофите. Обелете ги и ги нарежете на кръгчета или настържете на едрото ренде. Разбийте яйцата с киселото мляко, добавете малко сол. Намаслете тавичка, отгоре наредете един слой от картофите, поръсете със сирене и масълце, после пак ред картофи и сиренце. Най-отгоре залейте с яйчената смес. Печете около 20 минути, след което извадете тавичката, поръсете с кашкавала и допечете за още 10 мин или докато хване златист загар. Поръсете с магданоз, сервирайте с кисело мляко по желание.

ogreten-s-tikvichki_kОгретен от тиквички

Продукти:

4 големи яйца
1 с.л. олио
3 настъргани и отцедени тиквички
1 глава ситно нарязан лук
100 гр. сирене грюер
125 гр. самонабухващо брашно
100 мл. сметана
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C. С помощта на вилица разбийте олиото и яйцата в малка купа. Смесете останалите продукти в по-голям съд и добавете разбитите яйца с олио. Изсипете равномерно в тавичка и печете за около 45 мин. до златист загар. Оставете малко да поизстине, преди да го нарежете на порции. Може да сервирате с кисело мляко.

рецептиМусака с елда

Продукти:

250 гр. елда
2 глави кромид лук
6 – 7 по-големи картофа
50 мл зехтин или олио
300 мл настъргани домати
магданоз
чубрица
сол

За заливката:

3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.ч. прясно мляко

Елдата се сварява в около 500 мл вода за около 15 минути. Отцежда се. През това време лукът се задушава в малко зехтин и вода. Добавя се отцедената елда, посолява се и леко за запържва за около 10 минути. След това се прибавят настърганите домати, чубрицата и босилекът. Оставя се  да поври на тих огън за около 5 минути. През това се приготвят картофите както обичайно за мусака – нарязани на ситни кубчета или на тънки слайсове.

Картофите и елдата с лука се смесват, разбъркват се добре и се добавя ситно нарязания магданоз. Долива се вода колкото да покрие картофите. Пече се на 200 градуса в продължение на 30-40 минути или до омекване на картофите. Когато картофите са готови се прави заливката,  залива се и се пече до получаването на златиста коричка.

spsnacheni-palachinki_k

Спаначени рулца с крема сирене

Продукти:

3 яйца
300 мл. мляко
300 гр. спанак
50 гр. зехтин
150-200 гр. брашно
сол

За пълнежа от крема сирене:

300-400 грама крема сирене (може да се използва и извара)
2 червени чушки
1 връзка копър

Приготвяне:

Попарваме 300 грама спанак за 1 минута във вряла вода. Отцеждаме го добре и го оставяме да изстине. След като спанакът изстине напълно, го пасираме добре с малко мляко. Разбиваме 3 яйца с 300 мл. мляко и малко зехтин. Към тях прибавяме пасирания спанак и малко сол. Добавяме брашно, докато се получи гъста смес като за палачинки. От готовата смес приготвяме спаначените палачинки.

За пълнежа на палачинките нарязваме на ситно 2 червени чушки и една връзка копър. Добавяме към тях 300-400 грама крема сирене и подправяме на вкус. Намазваме вече изстиналите палачинки и навиваме на рула. Сервираме със свежи зеленчуци.

рецептаКиш с домати и моцарела

Продукти:

за тестото:

280 гр. брашно
125 гр. студено масло
3-4 с. л. студена вода
1 яйце
сол

за плънката:

200 гр. сирене крема
3 яйца
4-5 узрели домата
няколко скилидки чесън
150 гр. моцарела

Приготвяне:

В купа слагаме пресятото брашно, чукваме яйцето, добавяме студената вода, солта и нарязаното на кубчета масло. Месим бързо, за да не омекне маслото. В сместа се добавят сушен босилек, за да придаде още по-добър аромат.

Прибираме тестото в хладилник да почине около 30 минути и приготвяме плънката.

Обелваме и нарязваме доматите на кубчета, обелваме скилидките чесън и ги нарязваме на ситно.

Разбиваме яйцата заедно с крема сиренето.

Изваждаме тестото от хладилника. Намазваме с масло предварително приготвена форма за тарта (аз използвах 28 см). Разточваме тестото с дебелина около 5 мм върху домакинско фолио, за да можем за го прехвърлим по-лесно в тавичката.

Слагаме тестото, като покриваме и ръбовете на формата. Изсипваме яйчената смес, отгоре слагаме доматите, чесъна и печем в предварително загрята фурна на 180 С, около 25 минути до зачервяване на ръбчетата на тестото. 5 минути преди да извадим киша, добавяме нарязаната моцарела и леко запичаме. Ако предпочитате моцарелата сурова, може да я прибавите, без да я печете. Добавяме босилека и сервираме.

Тази рецепта ни беше любезно предоставeнa от: www.cooks-and-bakes.com

рецептиПълнени домати с ориз, маслини и кашкавал

 Продукти:

2 големи домата
1 к.ч. ориз
10 бр. маслини
100 гр. кашкавал
1 глава лук
1 стрък пресен чесън
черен пипер
зехтин
сол, босилек/магданоз/копър/

Приготвяне:

Доматите почистваме и издълбаваме от вътрешността. Оризът измиваме и почистваме. Лукът, чесъна и маслините нарязваме на дребно. Кашкавалът нарязваме на кубчета. В съд със сгорещена мазнина запържваме лука и чесъна. Добавяме ориза и пържим, докато стане стъклен. Добавяме маслините, овкусяваме с подправкте и наливаме 1 ч.ч. гореща вода. След като поеме течността снемаме от огъня.

Добавяме свежите подправки, кашкавала и малко свежо смлян пипер и разбъркваме. Доматите посоляваме и пълним с оризовата плънка. Отгоре подреждаме няколко резенчета с кашкавал и покриваме с капачето на домата. Слагаме в намаслена тавичка, добавяме малко гореща вода и завиваме с алуминиево фолио. Печем на 220 градуса около 20 минути и махаме фолиото. Допичаме още около 20-30 мин. и изваждаме от фурната.

Сервираме както горещи, така и студени.

Тази рецепта ни беше любезно предоставeнa от: www.vkusnoikrasivo.com

рецепти

Лозови сърмички с червени боровинки

Необходими продукти:

1 ½ ч.ч. ориз
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. сладка царевица от консерва
100 гр. червени боровинки
1 голяма глава кромид лук
2 средно големи моркова
1 малка тиквичка
1 средно голям домат
1 ч. л. сладък червен пипер
½ ч.ч. олио или зехтин
зелената част на една връзка млад лук
зелени подправки – пресни магданоз, копър и джоджен
сол на вкус

Приготвяне:

Нарежете на ситно морковите, лука, обеления домат и тиквичката. Заедно с ориза ги задушете за около 5 минути в дълбок съд с мазнината и малко вода. След това прибавете орехите, боровинките, царевицата, нарязания на шайбички зелен лук, зелените и другите подправки.  Продължете задушаването още 5 минути. В края на процеса сместа не трябва да отделя течност.

Предварително попарете лозовите листа с вряла вода и с приготвената плънка завийте сърмичките. За тази задача ще са ви нужни приблизително 20 минути.

Наредете ги плътно една до друга в тенджера, затиснете ги с плоска чиния, залейте с гореща вода и варете 35-40 минути на умерен огън.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,316 преглеждания

Comments are closed.