7 бебешки рецепти с нови вкусове (8 месеца +)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

novi-vkusove

Ментов ориз (8 месеца плюс)

Продукти:

1 ¼ чаша прясно приготвен безсолен пилешки бульон
¾ чаша кафяв ориз
1 ½ чаша замразен грах (170 гр.)
¾ чаша нарязан зелен лук
¼ чаша накълцани свежи листа от мента

Сложете бульона да заври в голям тиган на висока температура. Добавете ориза и оставете да къкри, покрийте с капак, намалете температурата и оставете за 4-5 мин. Добавете граха, разбъркайте и увеличете отново температурата. Покрийте, намалете отново и оставете да къкри, докато продуктите поемат течността. Махнете от котлона, добавете ситно нарязания зелен лук и ментата. Покрийте с похлупака, докато ястието поеме цялата течност.


Пиле и кокос (9 месеца плюс)

Продукти:

1 чаена лъжичка масло (краве или кокосово)
1 малко парче пилешки или пуешки гърди, нарязани на ситни хапки
100 мл. кокосово мляко
2 ч.л. манго чътни
щипка куркума за цвят

Загрейте маслото в тиган с незалепващо покритие и задушете месото за 10 минути. Добавете останалите съставки и продължете готвенето още 5 минути.
Сервирайте с гарнитура от сварен ориз.
Свински  кюфтенца с ананас (10 месеца плюс)

Продукти:

половин глава кромид лук
1 скилидка чесън
150 гр. крехка свинска кайма
1 ч. л. зехтин
150 гр. пресен ананас или от консерва, но без добавена захар
100 гр. соеви или бобови кълнове
1 препълнена чаена лъжичка царевично брашно
1 ч. л. оцет
1 ч. л. кафява захар

Пасирайте лука и чесъна и добавете свинското месо, докато стане на фина кайма (в кухненски робот).  Направете 10-12 малки кюфтенца и ги запържете леко в малко мазнина на тиган. Добавете ананаса, кълновете и разбъркайте. Оставете ястието да се задушава около 5-10 минути. Смесете царевичното брашно със сок от ананас, захарта и оцета и залейте кюфтенцата. Продължете готвенето докато сместа се сгъсти.
Сервирайте с гарнитура от варен ориз.
Миш-маш с тофу и зелени чушки (10 месеца плюс)

Продукти:

2 с.л. зехтин
1 чаша нарязана зелена чушка
1 малка глава лук, нарязана
175 гр. тофу
2 с.л. вода
1 малък домат, нарязан

Загрейте малко мазнина в тиган и задушете лука като разбърквате често. Добавете зелената чушка и оставете за още 5 минути на котлона. Поръсете с вода тофуто в отделна купа,  намачкайте го с вилица. Изсипете в тигана при лука и чушките и добавете още малко вода. Покрийте за 2 минути, като разбърквате непрекъснато на средна температура. Накрая добавете домата и гответе още минута-две. Сервирайте топло.

 

Медальони от карфиол и чиа (10 месеца плюс)

Продукти:

½ глава карфиол
1 голямо яйце
1/2 чаша прясна моцарела
1/2 чаша лук, нарязани на кубчета
1/4 чаша магданоз, ситно нарязан
3 с.л. бадемово брашно
2 с.л царевично брашно
2 с.л.  семена от чиа
сол на вкус
сушени билки (мащерка, риган, босилек)

Загрейте фурната до 180 градуса, застелете тавичка с хартия за печене.
Кипнете вода в дълбока тенджера и поставете карфиола в нея за около 5 минути да се свари. Излейте водата и залейте карфиола със студена вода, отцедете го и заедно със сиренето, лука и магданоза го смелете в кухненския робот на ситно. Към тази смес сложете яйцето, бадемовото и царевично брашно, семената от чиа и подправките. С помощта на супена лъжица взимайте от сместа и поставяйте върху хартията за печене, като оформяте сместа като малки медальони.

Изпечете ги за 15-20 минути докато придобият златист загар.

novi-vkusove1

Домашен шоколадов шейк  с лешници и чиа (12 месеца плюс)

Продукти:

3/4 чаена чаша вода
1/4 чаша цели лешници, накиснати за една нощ и отцедени
1 супена лъжица семена от чиа
1 супена лъжица сурово какао на прах
3-4 фурми
щипка сол
10 кубчета лед

Сложете водата, лешниците, чиата, какаото на прах, обезкостените фурми и щипката сол в блендер и пасирайте на висока скорост до получаване на идеално гладка смес. Добавете леда и отново пасирайте.

Само за минути ще имате невероятен шоколадов шейк! Сервирайте веднага.

 

Бадемово-плодов десерт (12 месеца плюс)

Продукти:

20 грама фино смлени бадеми
1 филия бял сухар, смлян на галета
10 грама масло
меки плодове (банан, киви, манго, праскова, кайсия, папая)

Запържете бадемите и галетата в маслото, до златисто. Поставете върху парче кухненска хартия, за да се охладят. В прозрачна чаша или купичка наредете на слоеве от бадемовата смес и плодовете, докато изчерпате цялото количество продукти.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,630 преглеждания

Comments are closed.