„Дж. Р. Р. Толкин. Биография” (нова книга)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Cover-JRR-Tolkien-biography

На 16 май излиза „Дж. Р. Р. Толкин. Биография”, определена от Таймс като една от най-интригуващите и увлекателни биографии на писател, писана някога.

 

„Дж. Р. Р. Толкин. Биография“ е книга, която изкусно опровергава становището на самия Толкин, че биографията е безплоден подход към делото на твореца. Получил достъп до архива и кореспонденцията на легендарния основоположник на жанра „фентъзи” и създател на трилогията „Властелинът на пръстените”, Хъмфри Карпентър проследява всяка стъпка по житейския и професионалния друм на своя герой – от осиротялото детство и духовното израстване в юношеството, през първата любов, останала с него до края, и мъжкото приятелство в колежанските години, съпътствало го цял живот, до академичната кариера на професор лингвист и прозрението В една дупка в земята живееше хобит, открило хоризонта към Средната земя, населена със създания с чудати имена и приказна същност, донесли му световна слава. „Не е имало двама Толкиновци, единият университетски преподавател, другият писател. Това бил един и същи човек и двете му страни се застъпвали и били неотличими една от друга; или по-точно, изобщо не представлявали две страни, а различни проявления на един ум, на едно въображение”, убеждава ни авторът.

 За автора:
Хъмфри Карпентър (1946-2005) е сред най-уважаваните фигури в културните програми на Би Би Си. Известен е преди всичко като автор на биографии, детски книги и изследвания върху литературата за деца. За „Инклингите“ (К. С. Луис и кръгът около него)“ е удостоен с наградата „Съмърсет Моъм“, а с „У. Х. Одън“ печели второ място за „Уитбред“. През 1984 г. Американската академия и Институт за изкуство и литература му присъжда отличието „Е. М. Форстър“.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,322 преглеждания

Comments are closed.