• Няма категории

6 ефектни ястия от картофи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


За да изненадаме гостите си не е задължително да похарчим цяло състояние, нито да прекараме часове наред в кухнята, в приготвянето на  нетрадиционно и екзотично ястие. Картофът е продукт, който е достъпен за всяко домакинство през цялата година, не е скъп, готви се лесно и дори може да е диетичен, ако не е изпържен в маслена баня.

Следващите 6 рецепти за онези от вас, които са готови да експериментират, но и да заложат на нещо познато. Основната съставка във всички рецепти са картофите.

Картофени рози

9457315-650-1463494455-45 (1)

Продукти  за 4 порции:

 6 средно големи картофа

50 гр. настъргано сирене  или кашкавал

50 гр. галета

2-4 с.л. краве масло

сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Обелете картофите и ги нарежете на много тънки филийки. Стават с остър нож, но по-лесно е с ренде или картофобелачката.

Поръсете нарязаните картофи с пипера, солта и галетата и прибавете половината масло. С ръце объркайте добре, за да се овкусят всички слайсове картофи. С останалото масло намажете формички за мъфини.

Оформете розичиките като наредите тънките резени картофки в редица, всяко следващо парче застъпва предното. Навийте и поръсете с настъргано сирене или кашкавал.

Запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

Картофи по шведски

9457565-650-1463494455-shutterstock_361227641

Продукти  за 4 порции:

4 големи картофа

100 гр. шунка или бекон

50 гр. краве масло

1 скилидка чесън

сол, прясно смлян черен пипер, сухи подправки (мащерка, риган) –  на вкус

Разрежете картофите, така че от едната страна да останат цели.

Разтопете маслото и в него задушете настърганата скилидка чесън, прибавете останалите подправки и внимателно намажете картофите с ароматната смес. Подредете ги в подходящ съд, покрийте ги с капак или алуминиево фолио и печете около 40 минути на 180-200 градуса. Отхлупете и в разрезите подредете тънките ивици шунка или бекон и запечете отново за няколко минути.

Картофена пица

9457415-650-1463494455-shutterstock_168386816

Продукти за 4 порции:

2 големи картофи

100 гр. настъргано сирене

100 гр. шунка или наденица (по желание)

1 домат

растително масло

сол и и прясно смлян черен пипер на вкус

Обелете и нарежете картофите много тънки филийки. Загрейте в тиган или тавичка с незалепващо дъно растителното масло. На дъното подредете тънък слой картофи, посолете и запечете под капак на умерен огън за 10-15 минути. Наредете върху картофите шунката или наденицата и прибавете всички обичайни за пица продукти – гъби, зеленчуци и сирена. Върнете пицата във фурната за поне още 10-15 минути на 190 градуса.

Запеканка от картофи и сирене

9457465-650-1463494455-shutterstock_100697269

Продукти  за 4 порции:

½ кг. картофи

300 гр. полутвърдо сирене – Едам или Гауда

50 гр. краве масло

50 гр. галета

сол и черен пипер на вкус

Обелете и нарежете картофите на по-дебели резени. Сварете ги в подсолена вода за 20 минути, отцедете и ги подсушете внимателно с домакинска кърпа. Сиренето също нарежете на слайсове, дебели около 0,5 см.

Намажете дъното на тортена форма или тавичка с разтопеното масло и го поръсете с галета. Наредете картофите и сиренето последователно в тавичката, поръсете с подправките и запечете за 15-20 минути.

Картофени гофрети

9457615-650-1463494455-shutterstock_370092581

Продукти  за 4 порции:

За тази рецепта ще ви е нужен гофретник.

½ кг. картофи

1-2 с.л. прясно мляко или готварска сметана

2 яйца

4 с.л. растително масло

1 с.л. брашно

1 ч.л. бакпулвер

сол, прясно смлян черен пипер, сушени билки – на вкус

Обелете и нарежете картофите, сварете ги и докато са още топли ги направете на пюре, прибавете маслото, топлото мляко и яйцата. Разбъркайте добре и прибавете брашното и бакпулвера, а също и подправките.
От така полученото тесто изпечете гофрети в уреда по познатия начин.

Картофена торта

9457515-650-1463494455-shutterstock_268417586

Необходими продукти за 8 порции:

2 кг. картофи

20 гр. краве масло

4 с.л. растително масло

сол, смлян черен пипер, сухи ароматни билки – на вкус

Обелете картофите, нарежете ги на тънки филийки с нож или ренде. След това ги поставете в купа и овкусете с растителното масло и подправките.

Намажете дъното на тавичката с кравето масло и наредете картофените резенчета както е показано на снимката – вертикално. Ако тавичката ви е кръгла наредете резенчетата в кръг като започнете отвън навътре, за да се получи нещо като спирала.

Запечете ястието в предварително загрята до 200 градуса фурна за около час и 20 минути. Картофите трябва да са напълно готови при изваждането, а крайчетата им хрупкави. Ако забележите, че започват да прегарят преди да са готови, покрийте ястието с капак или алуминиево фолио и печете до готовност, а накрая отхлупете и запечете до получаване на хрупкава коричка.

източник: www.adme.ru

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

Етикети:

47,233 преглеждания

Comments are closed.