5 неща, които не знаем за детския сън

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Сънят е едно от най-важните неща за детето, наред с добрата храна, грижите за здравето и игрите. Докато спи то расте и става по-силно. Често обаче децата не получават достатъчно и това може да доведе до редица емоционални и здравословни проблеми. Ето няколко полезни насоки, които ще помогнат на малкия ни човек да се наспива достатъчно и пълноценно.


Лошият сън води до плач, раздразнение, мрънкане и хленчене

Освен предизвикателствата, свързани с проблемите със съня на детето, с които се сблъсква всеки родител, навиците за сън на малчугана могат да се отразят върху неговата кондиция през целия ден. Лишеното от спокоен сън и почивка дете просто не е така щастливо, като това, което се наспива достатъчно. Уморените деца плачат по-често, лесно губят търпение и са доста по-раздразнителни. И така, ако забележите, че детето ви често е изнервено през часовете, в които е будно, може би трябва да направите някои корекции в нощния му сън, както и в следобедната му почивка.


Едно от всеки три деца се буди през нощта

Може да бъде ужасно стресиращо и уморително за родителите, ако детето им се буди поне по веднъж през нощта. Но още по-неприятно може да бъде за самото дете. Всяко човешко същество се буди пет и повече пъти всяка нощ, когато преминава от един етап на съня към следващия. Така че, въпросът не е в това детето да спи през цялото време без да се събуди, а да е способно естествено и само да се върне към съня си, всеки път щом това се случи.


Първите пет минути от следобедната дрямка намаляват умората

Първите няколко минути на дрямка премахват натрупаната за момента умора. Ако се събуди само веднага след като заспи, детето няма да може да се върне лесно към съня. И все пак, най-малко един час следобеден сън е нужен на детето, за да може да възстанови силите си за остатъка на деня. Наблюдавайте малкия човек, когато започне да клюма в колата или пред телевизора – тези минутки на почивка, всъщност могат да попречат на по-дългата и здравословна дрямка.


По-ранното лягане означава по-добър сън

Повечето деца имат естествен биологичен часовник, който им казва да си лягат рано вечер. Проучвания доказват, че при бебетата, малките деца и тези в предучилищна възраст, този часовник е настроен за сън между 18-19.30 часа. Тогава те заспиват по-лесно, спят по-добре и по-дълго. Това, за съжаление е абсолютно невъзможно да се случи в голяма част от семействата, ако не и във всички. Съвременният ритъм на живот е толкова различен, че най-доброто, което можем да постигнем като час за лягане е около 8-8.30 вечерта. Въпреки това е важно да се опитваме да не държим децата до късно, колкото и да ни се иска да прекараме повече време с тях след работа. И другото, което е добре да правим е да бъдем постоянни – всяка вечер времето за лягане да е едно и също. Така организмът на детето ще привикне към режима и то само ще иска да си легне навреме.


Тъмната стая и приспиваща мелодия допринасят за по-добър сън

Трябва да се научим да следим и познаваме естествения биологичен ритъм на детето си. Така, че да разпознаем навреме признаците на умора и да ги използваме, за да си легне лесно и заспи бързо. Може да помогнем на съня като затъмним стаята, прекратим бурните игри или гледането на телевизия непосредствено преди лягане. Шумът също може да е дразнител, който да пречи на заспиването. Затова може да пуснете лека, нежна музика, която ще замаскира шума отвън. Не забравяйте ритуалите преди лягане. Те са много важни за детето. Дори да е станало по-късно от обичайното време за лягане, не пренебрегвайте приказката или гушкането преди сън, просто ги съкратете. Иначе рискувате да го разстроите точно, когато трябва да се успокои и да заспи. 


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

23,644 преглеждания

Comments are closed.