Похвалите за момичетата са различни от тези за момчетата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pohvali-momche-momiche

Повечето от нас приемат готови формули за възпитанието, особено на малките деца. До една определена възраст за нас те просто са „децата“. Но оказва се, че момиченцата имат нужда от различно отношение от това към момченцата и обратно.

Момиченцата не се нуждаят от похвали отнасящи се до това, което са направили. Ако то получава похвали само за това, което е направило, ще се демотивира и ще расте с чувството, че го хвалят само тогава, когато е направило нещо добре . Например: подредило си е играчките, нарисувало е красива картина и пр. По този начин момиченцето ще порасне с усещането, че признанието на околните е плод единствено на заслугите му и заради това, което е успяло да направи. Това може да повлияе негативно но самочувствието му  в по-зряла възраст.

Момиченцето трябва да расте обградено от любов, която идва не заради това, че се е справило с дадена задача добре, а заради самото него. То трябва да е убедено, че това е така, защото е умно, защото е красиво, защото е принцесата на мама и татко. Одобрявайки самата същност на момиченцето, близките и роднините градят устойчивата му психика за следващите години.

Това е основният принцип, на който трябва да залегне възпитанието на малкото момиче. Ако започнем да го хвалим за заслугите му, вероятно то ще израсне с мисълта, че не заслужава обичта, която получава.

При момченцата е точно обратното. За повечето от тях майките обичат да казват, че са прекрасни, умни, неповторими. Но за тях е от съществено значение да постигат определени цели, защото само тогава самочувствието им ще е обосновано.

Следователно, за да насърчим момчето да се развива самоуверено не е нужно да се изтъкват постоянно неговите качества, а да се наблегне на неговите постижения и добре свършени задачи.

За порасналите момчета е много важно например, да бъда похвалено пред приятели и гости,  за невероятно точния макет на самолета например, който е сглобил. Можете да го покажете на всички с думите: „Познайте кой го направи?“ и да поясните, „Да, точно така, направи го синът ни!“ Този тип похвали са огромен стимул за момчетата и са от изключителна полза за изграждането на самочувствието им.

Ако порасналото ви момиченце вече проявява интерес към кулинарстването и е приготвило първите си бисквити и те са се получили добре, независимо колко похвали ще получи конкретно по този повод, то ще остане неудовлетворено ако не почувства , че е обичано независимо от това дали бисквитите й са вкусни или не. Дайте на момичето поводи  да разбере, че е добро, красиво, обичано и ценено само по себе си и най-вече това възхищение се дължи на самата нея, а не на резултатите от усилията й.

Текстът е адаптиран от «12 загадок для мамы и папы» на Руслан Нарушевич

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,733 преглеждания

Comments are closed.