25 дейности, които ще помогнат на децата да се справят със стреса

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

decata_i_izkustvoto-500

Инверсия

Навеждане на главата под нивото на сърцето. В легнало положение това може да наподобява ембрионалната поза. Успокояващата сила на тази поза се нарича инверсия. Тя има възстановяващ ефект върху вегетативната нервна система, която контролира реакция на организма към стреса. Друга успокояваща това е на упражнението „куче с лице надолу“. Тази позиция спомага за изгарянето на излишната глюкоза в кръвта, която се освобождава при увеличаване на адреналина.

Скачане

Организирайте си семейно състезание по висок скок, или скок на дължина в парка. Това е чудесен начин да „изпуснете парата“. Но можете да скачате заедно с детето и на въже у дома под звуците на любимата си музика, като се опитвате да поддържате ритъма.

Бягане

Доказано е, че бягането намалява стреса и понякога може да бъде по-ефективно, отколкото посещението при психолог. 10-минутно тичане не само ще повлияе на настроението на детето, но и ще подсили съпротивителните му сили срещу стреса поне за няколко часа.

Каране на колело

Карането на колело е мощна успокояваща техника, която развива вестибуларния апарат и равновесието, без да натоварва прекалено ставите на долните крайници. Освен това сплотява семейството, защото всички могат да карат колело заедно в свободното време на всички.

Напъни срещу стената

С това упражнение  и децата, и възрастните могат ефективно да се отърват от стреса и напрежението, без дори да излизат от къщи. Достатъчно е усилията да са за около 10 секунди, в серия от няколко пъти. По този начин се тренират мускулите, а това води до освобождаване на хормоните на щастието, подобно на това, което се случва по време на спортно натоварване.

Музика

Музиката има силно влияние върху настроението, съня, стреса и безпокойството. Пускайте на детето различни стилове музика и наблюдавайте неговите реакции. Съвсем скоро ще разберете коя музика въздейства най-добре на вашето дето. Слушайте музика заедно у дома, в колата, докато пътувате и навсякъде, където това е възможно.

Танци

Към слушането на музика прибавете и физическа активност. Не е нужно да се стремите към професионални изпълнения, достатъчно е да си направите семейно или детско парти в хола.

Пеене

Да си тананика човек, е истинско удоволствие. Пеенето с пълно гърло, дори навън, на обществено място допринася за производството на ендорфин, което има успокояващ ефект и носи чувство за удоволствие.

Правене на сапунени мехурчета

Това занимание е свързано също както пеенето с регулиране на дишането. Детето придобива контрол над дишането си.

Духане на свещички

Запалете една или няколко свещи и  накарайте детето да ги угаси, духайки пламъка. Повтаряйте упражнението като постепенно отдалечавате свеща, така че да е необходимо детето да диша все по-дълбоко и да духа все по-силно. Това е прекрасен начин да накарате детето да се упражнява да диша дълбоко.

Коремно дишане

Повечето хора дишат неправилно, особено, когато са под стрес. Накарайте детето да си представи, че стомахът у топка и го накарайте да си поеме въздух така, че да я надуе. След това го накарайте да издиша и да си представи, че изпомпва топката. Нека детето повтори това упражнение пет пъти.

Примитивно поведение

Често емоциите идват в повече и децата не могат да се справят с тях. В такива ситуации е добре да могат да запазят самообладание. Упражнението е следното: детето трябва да заеме стоеш с раздалечени ръце, вдигнати над главата. Накарайте го да си представи, че емоциите го заливат като душ, а то трябва да улови струите и да ги изкара през устата си. Важно е детето да извършва тази задача по начин, който му харесва и го кара да се чувства добре.

Рисуване и чертане

Дори само  да драска върху лист хартия, дъска или определената за тази цел стена у дома, вниманието на детето ще се отклони от източника на дразнене и ще му помогне да развие устойчивост срещу стреса като цяло. Можете да използвате завесата в банята за платно, а пяната за бръснене – вместо боя.

Визуализации

С помощта на изрезки от списания и вестници, детето може да направи голям колаж, който са е в унисон с неговите интереси и фантазии. По време на работния процес то ще открие много нови неща да себе си и да се фокусира върху позитивната страна на нещата, които го дразнят или разстройват.

Глътка вода

Дехидратацията води да намаляване на умствената работоспособност. Налейте чаша хладка вода и дайте на детето да я изпие бавно на малки глътки. Ще се удивите колко силен успокояващ ефект има това върху детската нервна система.

Баня

Ваната има доказано успокояващ ефект върху децата, а и върху родителите им. Сложете във ваната играчки и го оставете да се наслади на играта си. Водата не бива да е прекалено топла. Хладката вода отпуска мускулното напрежение, подобрява сърдечната дейност и повишава настроението. Студеният душ има тонизиращ ефект върху цялото тяло. Неговата продължителност е съвсем кратка.

Наблюдение на риби

Забелязали ли сте, че в повечето релакс зони има аквариуми? Учени от Великобритания са установили, че наблюдението на риби намалява кръвното налягане и регулира сърдечния ритъм. Колкото по-голям е аквариумът, толкова по-добър е ефектът. За да проверите как това занимание ще въздейства на детето ви, заведете го в зоопарка, където има аквариуми или до някое езеро с рибки.

Броене от 100

Обратното броене изисква специална концентрация, без да натоварва мозъка и спомага за откъсване от причините за стрес и напрежение.

Водене на дневник

За по-големите деца воденето на дневник, в който да описват чувствата си е ефективен начин да се освободят от стреса, особено, ако липсва страх от това, че някой може да прочете записките им. Позволете на детето да има своя дневник и да го крие на избрано от него място, за да може всеки път, когато има нужда да описва на воля, всичко, което го вълнува и тревожи. Важно е да дадете на детето си гаранция, че никога няма да се опитвате да четете дневника му, без негово разрешение.

Тетрадка на благодарността

Тази тетрадка е подобна на личния дневник, само че в него детето може да записва нещата, за които е благодарно и които го радват.

Назоваване на емоциите

Когато емоциите са прекалено силни, за да ги успокои, детето просто се нуждае да ги назове, а за да ги назове трябва да ги познава. Помогнете му да си измисли свои собствени фрази, с които на назовава емоциите си, така че да му е по-лесно да говори за тях.

Масаж с тенис топка

Това е стар и изпитан метод за успокоение на малките деца. Нежният масаж с малка твърда топка на гърба на детето има успокояващ ефект. Наблегнете на раменете, врата и долната част на гърба – това са типичните места, които се превръщат в депа за стреса.

Търкаляне на голф топка

Поставете под стъпалата на детето голф топка или друга твърда топка със същата големина и го накарайте да я търкаля напред-назад. По този начин се осъществява масаж на акупунктурните точки, разположени по долната част на стъпалата. Упражнението спомага за общото отпускане на тялото, а от там и на съзнанието.

Месене на хляб

Всяка по-възрастна жена ще ви каже, че месенето и печенето на хляб има магическа сила срещу стреса. Децата с радост се включват в подобни дейности, а най-хубавото е, че в края на това упражнение ще имате прясно опечен домашен хляб у дома.

Хенд мейд дейности

Всяко нещо, което е сътворено от собствените ви ръце носи огромно удоволствие, а процесът на сътворяване ще помогне на детето да се потопи изцяло в задачата. Тук можете да включите плетене, шиене, тъкане, низане на мъниста, сгъване на хартия или плат. Всички тези дейности ще помогнат на детето да забрави за околния свят

Автор: Рене Джейн 
Рене Джейн е сертифициран личен треньор и магистър по приложната психология, специализирала в развиването на уменията за адаптация и стрес-устойчивостта на деца и възрастни. Автор на уникална терапия, насочена към преодоляване на детската тревожност.

 Източник

 Превод Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

13,440 преглеждания

Comments are closed.