22 април: В деня на Земята WWF и Музейко отправят предизвикателство към деца и родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

22april

В Деня на Земята, 22 април, природозащитната организация WWF България и детският научен център Музейко обединяват сили в името на бъдещето на планетата. Пандата, световен символ на WWF, ще отправи поредица от предизвикателства към българските деца. Целта е най-малките да научат основни правила за опазване на околната среда и по-важното – да изпълнят задачи, които ще им създадат полезни навици за цял живот.

„Като опазваме природата, го правим и за нашите деца.“, посочи Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България. „Трябва постоянно да си задаваме въпроса каква планета им оставяме. Да инвестираме в екологично образование означава да мислим в перспектива – не само за поколението след нас, но и за това, което ще го наследи. За краткото си съществуване Музейко се утвърди като полезно и новаторско място, в което децата по атрактивен начин научават много. Със сътрудничеството си бихме искали да отправим ясно послание – изобретенията, достиженията на науката, от една страна, и опазването на природата, от друга, могат и трябва да вървят ръка за ръка за един по-добър свят.”, подчерта Кавръкова.

От своя страна, Весела Герчева, директор „Изложби и програми“ в Музейко, сподели: „Важните неща започват от вдъхновението на децата, a ние вярваме, че те се вдъхновяват, когато имат възможност да бъдат откриватели. Партньорството ни с WWF е възможност да запознаем децата с организация, в която за важна кауза работят истински професионалисти, които бихме искали да дадем за пример.“

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО НА ПАНДАТА В МУЗЕЙКО

Кога знанието се превръща в незабравима игра? Кога науката става достъпна и приятна и кога разбираме, че всъщност нейната цел е да направи живота ни по-интересен и по-вълнуващ?

Когато можем да скочим с двата крака в друг свят, да експериментираме и да се изненадваме. Когато можем да мечтаем.

Предизвикателството на Пандата в Музейко се състои от 6 поредни задачи. В тях могат да се включат ученици на възраст от 7 до 18 години от цялата страна. Искаме да ги насърчим активно да опазват околната среда, като сами намират информация по зададените теми. За да се справят по-бързо и по-добре, ще трябва да включват семейството и приятелите си и да сформират собствен екип.

За всяка успешно изпълнена задача Пандата дава точки и обещава по един подарък-изненада!

Общият брой точки от всички задачи е 100. Всички участници, които на 31 август 2016 г. са събрали поне 45 точки, ще споделят Голямата награда на WWF – еднодневна екскурзия до Природен парк „Витоша“, с разходка, вълнуващи игри и пикник с Пандата. Всички участници могат да доведат със себе си и приятел.

Науката и опазването на българската природа могат да бъдат забавни игри в подкрепа на благородни инициативи.

Първата задача е с името „Всеки боклук да си знае коша“. Участниците в нея трябва да направят 3 кофи за разделно събиране на отпадъците – за хартия, за пластмаса и метал и за стъкло – и да залепят на всяка от тях поне 5 картинки, за да се вижда по-добре какво може да се хвърля в тях. Докато тече срокът за изпълнение, те ще получават от WWF и Музейко информация и любопитни факти и ще разберат защо е важно отпадъците да се рециклират и колко ресурси могат да се спестят по този начин.

Желаещите да участват могат да се регистрират на wwf.bg/predizvikatelstvo, както и да потърсят допълнителна информация във Фейсбук страницата наWWF и Музейко.

Денят на Земята

На 22 април тази година се навършват 46 години от първото честване на Деня на Земята. Милиони американци излизат на шествия по улиците на градовете си в знак на протест срещу унищожаването на околната среда. Този ден се счита и за началото на съвременното екологично движение. Много страни по света прегръщат идеята, приемат закони и конвенции, стремят се активно към подобряване на средата, в която живеем.

Но дори и днес, след толкова години, живеем така все едно имаме на разположение ресурсите на планета и половина. Сечем дървета и ловим риба по-бързо отколкото могат да се възстановят техните запаси. Промишлеността произвежда повече вредни емисии отколкото горите и океаните могат да неутрализират. През 2014 г. изразходихме ресурсите на планетата през първите осем месеца от годината. Останалото взимаме назаем от бъдещите поколения.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,130 преглеждания

Comments are closed.