18 начина да пестите времето си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
obligations


Има моменти, в които на всеки от нас му се е случвало да изпита остра нужда от допълнително време, за да свърши всичко, което е запланувал или трябва. Но често всички резерви са предварително изчерпани.

Как наистина да разпределим времето и енергията си така, че нито една задача за деня да не остане пренебрегната и несвършена?

Ето няколко полезни техники за справяне с положението.

1. Разграничете наистина важните от по-малко важните задачи, защото в повечето случаи 80% от онова, което считаме за важно е просто загуба на време, а коефициентът на полезно действие е клонящ към нула.

2. Дневният режим и отделянето на достатъчно време за сън, хранене и физическа активност е важна стъпка към добри резултати. Той е от особена важност за подобряване на концентрацията и мотивираното постигане на максимално добри резултати. Отпочиналия човек е приблизително три пъти по-продуктивен.

3. Правилото на двете минути: Ако можете да направите нещо за две минути – направете го веднага. Ако го оставите за по-късно, то вероятно ще ви отнеме поне пет или дори повече.

4. Правилото на петте минути: Най-добрият начин са спрете да отлагате една задача е да си поставите за цел да я свършите за пет минути. С времето ще осъзнаете, че често , за да свършите нещо ви е нужно точно толкова време и нито минута повече, но обикновено ви отнема повече чисто и просто по инерция.

5. Навиците, които са свързани с петминутното правило ще ви помогне да създадете добри навици за справяне с времето.

6. Когато се стремите да сте добри в нещо, отделяйте по няколко минути за него всеки ден. Включително и по празници – на Коледа, на Нова година или Великден. Всеки ден – без изключение!

7. Не експлоатирайте до безкрайност паметта си, дори да сте гений. Водете си бележки, записвайте си задачите в списък по дни, записвайте си важните дати и телефонни номера. Не е важно какво ще си помислят околните ако ви видят с тефтер и химикалка в ръка, важно е да не пропуснете нито една важна задача от своя списък, а това е възможно единствено когато си записваме. Гугъл календар също върши отлична работа ако сте отвикнали да си водите записки на хартия.

8. Самодисциплината е много важна. На първо място планирайте деня си всяка сутрин, а вечер отделете минутка-две, за да направите разбор на свършеното. Това ще ви помогне да определите приоритети си и да сведете до минимум безполезните задачи, които обикновено ви губят часове.

9. Когато се заемете с дадена задача, посветете й поне 30 минути чисто време, в което разговорите по телефони или с други хора, писане на имейли, чатене в Скайп или разглежданена Facebook са напълно игнорирани. Ще се учудите колко много време пести усвояването на това умение.

10. Когато имате да свършите нещо важно слагайте аудио-слушалките си. Може да не си пускате нищо, но по този начин за околните ще изглеждате по-заети, а те ще са една идея по-обезкуражени да ви ангажират с нещо друго.

Статията продължава тук.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

Публикувано в: Полезно

Етикети:

1,703 преглеждания

Comments are closed.