15 хранителни продукта, които не са за деца до една година

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
hranene-na-bebeto


При разграждането на тези продукти се отделя прекалено голямо количество пикочна киселина, а това нарушава обменните процеси и метаболизма на организма, особена при бебетата, тъй като той все още е незрял.

До навършване на една година е добре в детското меню да се избягват консервирани храни, колбаси, бонбони, рафинирани продукти. Това е урок, който всички родителите знаят, но се оказва, че има и храни, които на пръв поглед са полезни и дори здравословни, но за бебето те не са препоръчителни.

Ето част от тях:

Гъби
В менюто на децата гъбите е добре да се въведат едва след навършване на 3-годишна възраст. Гъбите съдържат твърде много растителни влакна, които се възприемат трудно от детския стомах и дразнят лигавицата на червата.

Ядки
Като цяло храненето на дете на възраст под 3 години с ядки е безполезно, тъй като организмът не ги усвоява, освен това ядките са високоалергична храна.

Червени чушки
В суров вид преди навършване на година и половина не се препоръчва, тъй като те съдържат прекалено много фибри и етерични масла, които биха раздразнили нежното бебешко стомахче.

Патладжан
Този любим на много кулинари зеленчук е добре да се въведе в детското меню най-рано след края на втората годинка на детето. Както и ядките, патладжанът е рисков за развитие на алергия, а наред с това съдържанието на фибри и пуринови бази са твърде високи.

Цвекло
Никой не се съмнява в полезните свойства на червеното цвекло, което присъства в редица рецепти след топлинна обработка, а и в суров вид като салата, но прекалено високото съдържание на пектин в него, както и многото фибри го правят непригодно за храна на деца по-малки от година. Цвеклото носи риск от алергия, когато се дава на малки деца в суров вид, но е възможно да се предложи в задушен или сварен вариант след 10-я месец.

Бобови растения
Храненето на деца под година и половина с бобови растения не се препоръчва заради газообразуващите свойства на тези храни. Много важно условие е храните от тази група да се накисват преди приготвяне, както и да се изхвърля първата вода след кипването им.

Консервирани зеленчуци и туршии
Те нямат никаква полезна хранителна стойност за малкото дете, трудно смилаеми са и съдържат прекалено много сол, предизвикват усилена перисталтика, колики и газове.

Бяло зеле
То е сред храните, които в суров вид предизвикват газове и са трудносмилаеми. Може да се влага в супи и зеленчукови яхнии.

Домати
Макар и любими за трапезата ни, доматите са храна, предизвикваща алергии при бебетата и освен това са трудно смилаеми. Когато започнете да давате домати на детето си, избирайте по-сладки салатни сортове и задължително ги белете.

Репички
Те предизвикват метеоризъм и тежест в стомаха.

Твърди сирена
Сиренето съдържа много витамини – А, В, РР, калций, натрий, фосфор и много млечно-кисели бактерии. Детето на една година може да консумира сирена, които са с по-ниска масленост и не са пикантни – в магазините вече се намират такива с масленост до 20%, които са идеални за ранното детско меню. Останалите трябва да се дават в ограничени количества.

Тестени изделия
Спагети, макарони, кус-кус – те се включват в бебешкото меню също след годинката, тъй като едва тогава в детския организъм се синтезират ензимите, които подпомагат храносмилането на брашнените храни. След първата година могат да се въведат като самостоятелно хранене не по-често от веднъж в седмицата.

Екзотични плодове и зеленчуци
Диетолозите често съветват, че най-добрите плодове и зеленчуци са тези, които виреят и растат в географската област, в която живеем. Именно с тях трябва да храним и малкото дете. Освен това, екзотичните плодове и зеленчуци понякога, за да стигнат до трапезата ни, пътуват по повече от година, което означава, че са химически обработени, за да се запазят в добър търговски вид.

Месни бульони
Организмът е така устроен, че бульонът преминава през стомаха и дуоденума почи транзитно, за да достигне директно в почти необработен вид в тънките черва, а той е концентрирана храна, в която се отделят всички съставки от месото и костите, включително и тези, с които продуктите се обработват. Именно те са опасни за бебето и малкото дете. Ако месото е от домашно гледани животни, трябва да сме сигурни, че е проверено за бруцелоза и салмонелоза и едва тогава да го приготвим. Месо, което е престояло повече от седмица, дори във фризера не е препоръчително да се дава на деца под една година.
Бульоните от пилешко, свинско, телешко или патешко месо, които са с неизвестен произход, могат да причинят сериозни алергични реакции.

Субпродукти
Ястия, приготвени от субпродукти не бива да се дават на деца преди навършване на година и половина, тъй като съдържат големи количества пуринови бази, което е предпоставка за отделяне на високи нива на пикочна киселина при разграждането им. Този процес е пряко свързан с дейността на бъбреците и отделителната система и ги товари излишно.

по материали от woman-rules.ru

Devin Spring Baby_600px_(2)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

49,759 преглеждания

Comments are closed.