1200 лева заплата ще получават фирмените детегледачи, средствата ще са държавни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

chastna-detska-gradina-k1200 лв. заплата ще получават фирмените детегледачи, които ще се грижи за малчуганите на служителите на фирмата. Средствата за това ще се получават от държавата. Възнаграждението ще бъде поемано през първата година след назначаването им, а преди това детегледачите ще преминат специално обучение. Това стана ясно по време на семинар на социалното министерство.

Компаниите ще получават и средства за обособяването на детски кътове.

За да може да се възползва от услугата бизнесът ще трябва да кандидатства с проект, който да е на стойност между 50 000 и 150 000 лв. Освен проектната стойност, единственото изискване към фирмите е персоналът, който ще се грижи за децата, да бъде нает чрез Бюрата по труда.

„Малките фирми с по 10-15 души, които имат по 1-2 семейства, също ще могат да се възползват от програмата. За целта те ще трябва да се сдружат с друга фирма. Ние ще поемаме и оборудването и приспособяването на помещенията за гледане на децата почавово. Темата за осигуряване на по-добро съвместяване на професионалния с личния живот за нас е важна“, уточни зам.-социалният министър Зорница Русинова.

След изтичане на срока от една година, в който държавата ще поема заплатата на детегледачите, работодателят ще трябва да реши колко заети на позицията може да поддържа.

Детегледачите ще де грижат за децата на служителите между 2 и 4 часа. Мярката за подкрепа на работодателите при обособяване на детски кътове ще стартира от началото на 2020 година. Очаква се от възможността да се възползват 200 фирми и 2000 безработни, които да започнат да се трудят като детегледачи.

По информация от marica.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,873 преглеждания

Comments are closed.