Зукърбърг стана татко, дарява акциите си за благотворителност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Милиардерът и съпругата му станаха родители, ще се посветят на благотворителност

markzuckerbergtatko


Ръководителят и основател на Facebook Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан станаха родители за пръв път. Те вече имат дъщеричка на име Макс. Двамата обявиха раждането на първото си дете на профила на щастливия татко в социалната мрежа.

Зукърбърг съобщи и още една много важна новина. Той обяви създаването на фондация „Инициатива Чан Зукърбърг“, на която ще прехвърли 99% от мажоритарния си дял във Facebook.

„Ние завещаваме акциите ни във Facebook, чиято настояща стойност е 45 млрд. долара, и ще работим през целия ни живот, за да развием тази мисия“, пишат новоизлюпените родители в „Писмо до дъщеря ни“, публикувано в социалната мрежа.

„Тъй като ти даде началото на следващото поколение в семейството Чан Зукърбърг, ние ще стартираме инициатива с това име и ще съберем хора от цял свят, за да насърчим равенството между децата от следващите поколения“, допълват те.

В писмото се казва, че семейството иска детето им да расте в един по-добър свят от сегашния. Но те чувстват морална отговорност не само към него, но и към всички деца от следващите поколения. Затова и ще се борят за каузата си.

„Ще остана главен изпълнителен директор на Facebook още много, много години, но тези проблеми са твърде важни, за да ги отложим, докато ти или ние станем достатъчно възрастни, за да им обърнем необходимото внимание“, уточнява Зукърбърг.

Семейството се концентрира върху 2 основни идеи: насърчаване и развиване на човешкия потенциал и насърчаване на равенството в света. Те целят по-добро образование и създаване на повече възможности пред хората по света, по-ефикасно здравеопазване, което да е превантивно и да удължи живота на хората.

Зукърбърг и Чан залагат на използването на изцяло чиста енергия, която да доведе до технически прогрес, без да се застрашава природата. Те планират да развиват и поощряват предприемачеството, така че всеки човек да може да създаде всякакъв бизнес и да се справи с предизвикателствата в името на мира и просперитета.

Семейство Чан Зукърбърг посочват и конкретните стъпки, които ще предприемат в изпълнението на инициативата си. „Първоначало ще се съсредоточим върху персонализирано обучение, изкореняване на болестите, заздравяване на връзките между хората и изграждане на по-силни и сплотени общества“, заявяват съпрузите.

Въпреки колосалната благородна инициатива Марк и Присила демонстрират скромност. „Знаем, че това е един малък принос в сравнение с всички средства и таланта на тези, които вече работят по тези въпроси. Но искаме да направим всичко, което можем и да обединим усилията ни с тези на много други хора“, заявяват те.

Инициативата им вече среща подкрепата на други известни благотворителни дейци. Съпругата на милиардера Бил Гейтс – Мелинда е харесала публикацията в социалната мрежа. Предвид добрите отношения между Гейтс и Зукъбърг, водените от тях фондации могат да си сътрудничат в името на едно по-добро световно бъдеще.

 

Източник: www.economic.bg и Фейсбук

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,634 преглеждания

Comments are closed.