Зимните рецепти на баба срещу настинка и грип

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
babini_recepti

Да лекуваме себе си и децата с прахчета и таблетки понякога е мисия невъзможна. Модерните средства сякаш изобщо не ни действат, а често сякаш и задълбочават съществуващите симптоми. Тогава на помощ идват бабините рецепти, с които бабите понякога успяват да ни помогнат по-лесно да преборим зимните вируси и настинки.

Споделяме някои от тях с уговорката, че те не могат да заменят традиционните медицински методи, но могат да подпомогнат оздравяването.

При болно гърло:

– Гаргарата със сода за хляб или морска сол, разтворени във вода е класическо средство за облекчаване на възпалените сливици.

– Обтриването на сливиците с тампон натопен в сода за хляб, по които са се образували полипи при ангина също помага по-бързото оздравяване. Най-добре е да намотаете тампона на показалеца си, за да не рискувате да нараните нежната детска лигавица.

– ½ лъжичка сода за хляб, разбъркана с лъжичка мед и няколко капки лимон също помага при ангина. Сместа шупва и има приятна кремообразна консистенция.

– Компрес със суров белтък и пудра захар облекчава зачервеното гърло.

При общо неразположение:

– Домашната пилешка супа върши чудеса. Освен, че ще достави на организма минерали и соли, бульонът успешно го хидратира, особено ако настинката е съпроводена с диспептичен синдром.

– Прясно изцеден сок от ябълки или моркови също действат като витаминна бомба и повишават съпротивителните сили на организма.

– Чай от мента или джоджен без захар помага при разстройство и повръщане.

– Чай от анасон и копър бабите съветват да се дава при стомашни колики – добре въздейства както при бебетата, така и при възрастните.

При упорита кашлица:

– Небедшекер – тези кристали можете да намерите в някои хипермаркети, продават се в пликчета като бонбони. Помагат за успокояването на упоритите пристъпи на кашлица. Не могат обаче да я излекуват, а само облекчават временно симптома. Същият ефект понякога се постига с обикновени бонбони за смучене.

– Чай с мед и лимон също може да подпомогне упоритата кашлица, но е добре да потърсите първопричината за нестихващия симптом.

– Силна отвара от мащерка с мед или кафява захар, която да се пие по лъжичка през 10-тина минути.

При хрема:

– Някои баби съветват при упорита и продължителна хрема да направим промивка на носа със солена вода. Това е възможно при възрастните и при по-големите деца и в никакъв случай не е подходящо за бебета. Някои лекари също препоръчват този метод като полезен за дълбоко почистване на носните кухини. Прави се 5% солеви разтвор и с помощта на каничка за промивка на носа (продават се в дрогериите) се прави промивката.

– Вдишване на камфорови изпарения. Натопете памучен тампон в камфорово масло, поставете го с малка чашка и от време на време го поднасяйте под течащия нос.

При всички случай когато у дома има болни, особено през зимния период, в който прекарваме по-голямата част от времето си в затворени помещения не забравяйте да овлажнявате въздуха. За целта поставете стъклени или метални купички с вода върху отоплителните уреди. Във водата можете да добавите борово или евкалиптово масло.

Проветрявайте помещенията редовно за кратко и не пропускайте всеки възможен момент за разходка на открито, защото най-сигурният начин да избегнете досадните зимни неразположения е да държите имунната система будна по всяко време.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

38,862 преглеждания

Comments are closed.